Kamis, Juli 30, 2009

buahan roselle.

:5::5:

hai hai semua. sudah petang ini kalian sudah makan? saya baru lepas memenuhkan perut dengan hidangan nasi ayam emak saya(my mom's chicken rice). mengikut kiraan saya yang tidak pernah menyinggah ke kedai nasi ayam emak linda onn, saya ta tau lah macam mana sedapnya tapi yang saya tahu nasi ayam emak liyana ainul sangat sedap sehingga menjilat pinggan +_______________+

dulu mama buat chicken rice secara simple sahaja, tapi since die dah ada menantu yang pandai masak, bermacam² ramuan rempah ratus dalam nasi ayam ituww. saya ta berape pandai lagi buat rempah ratus tapi untuk sambal kicap dengan cili saya dah pakar. ehhh apak suka betul sampai bertambah² pinggan. saya? lagi la suka KAH KAH KAH ehem petang ini pkul 5 aerobik tyme :(

okay ketepikan soal my mom's chicken rice, saya nak cerita satu cerita misteri ni. nak tahu atau tak nak? eh taknak pun I cerita juga, ada saya kesah? cak cak ke cak kecak(sindrom azwan ali kesayangan tengku aizat tengku azmi dah menyemak kat sini KAH KAH KAH)

:44::44:



cuba anda lihat pada gambaran ini, ada kah sebuah atau sekuntum?

okay malas nak tunggu jawapan uolss, I bagi tahu lah ini buah roselle (rossel pun boleh HAHA) atau nama ta berape nak comel adalah Hibiscus sabdariffa L. ohh very da cute name kan? if i bagi nama anak i roselle bt faweez iqram u rasa comel tak? hihi pening betul dapat makwe macam ni, mengambil nama buah untuk di beri kepada anak. masalahnya bila aku nak kawin ni +_________+

lepas i google tentang roselle ini, baru i tahu dia ada hubungan keluarga dengan Hibiscus rosasinensis iaitu bunga raya.alahai comel betul lah bila dapat tahu terus tekak rasa haus nak minum air roselle ni. mama ada tanam depan rumah, depan rumah tu kan macam mini kebun mama, so semua tanaman ada termasuk roselle and dragonfruit tengah mentunggu buahnya :P

:29::29:

roselle ni masam tahu? so mama akan buat air gula dan rebus rosalle dalam air tu. warna merah rosalle macam warna ros tapi lagi pekat. mmg sedap lah. ada rasa manis and masam dalam satu cawan. btw perasan tak I macam pakar kaji tanaman sekarang? dua entry yang lepas I cerita pasal mushroom, sekarang pasal roselle. takpe i bet ramai ta kenal roselle ni lagi kan?




ini pula kalau siapa ta kenal sangat mensedihkan.nama dia r.a.m.b.u.t.a.n HAHAHA, I kan paling ta berape suka makan rambutan, sebab isi dia macam ciput je macam ta puas. tapi rambutan kali ni bakal kakak ipar yang bagi. isi dia tebal sangat sampai kunyah² baru jumpa biji. memang sedap betul.

okay dah habis cerita saya, anda boleh balik sekarang di tempat anda sebelum membaca entry ini (HAHAHHA mesti sakit jiwa tiba² abis macam tu)

:51::51:



hai nama saya roselle binti ainul HAHAHAHAHA

16 komentar:

  1. i geram tengok rambutan . minggu lepas kan , pacik i datang bawak rambutan banyak gila sampai terpaksa bagi jiran-jiran . hehe :P

    oh hello roselle ! =D mari berkenalan .

    BalasHapus
  2. roselle bt faweez iqram?
    Waah sedap gila lah nama tuu :)

    BalasHapus
  3. hehehe..dan dan nak name roselle...

    BalasHapus
  4. bape kali i ckp,fwz tu i yg pnyaaaa!

    roselle bt azwan ali sesuai utk ank u,hehehe.

    ble u nak blanje i air roselle ni haa? :P

    lepas ni buat entry pasal durian pulak yea,hehe

    Ps : td komen panjang berjela,sekali error T_T

    +smalam gi mkn kat sri gombak,ade awek kfc sebijik muka mcm u. Mcm azwan ali pn ade :P

    BalasHapus
  5. rara.

    hoiii, isi die tebal x? whahaha i geram kalau isi die tebal tauu nyummyyy

    BalasHapus
  6. mieya.

    hihi sedappp kan? okay confirm nanti sama dgn nama anak rohana jalil kot HAHAHAHAHHAHA tp I nak jgkk nyummy

    BalasHapus
  7. adrina.

    hahahhaa :P comel kann
    i mmg mcm tu gedik gila HAHAHHA

    BalasHapus
  8. nadya.

    hihi rambutan berciri isi tebal sangat sedapp okayy :P

    BalasHapus
  9. blowie.

    pdn muka die x bagi u nak rampas² fwz dr i. eeweww gedik gatal ta sedar diri seorang lelaki yang gayyy.

    pakwe i ta gay tauuu. u dgn azwan ali je gay :P HAHAHHAHAHAHA

    *ade aku kesah?cak cak kecak kecak HAHAHHAHA

    BalasHapus
  10. wahh..
    acik berangan nk name roselle la pulak..
    ahaha..

    kang x pasal2 name eddy ngan merah da tuka jadik eddy roselle ngan merah roselle..
    hikhik..
    :P

    BalasHapus
  11. ayunaaaa.

    hahaha comel kan roselle kan? hihi nnt acik pn ayuna roselle jgkk wek :P

    ehh acik bg cdgan buat apa hahahahaha :P yeyy suka suka nxt sem tukar nama dorg :P

    BalasHapus
  12. Tak silap aku roselle ni diorg buat sirap jer.. dulu hot la sekejap

    pastu terus dilupakan sebab buat sirap biasa lagi murah kot haha

    BalasHapus
  13. pergh.....
    sedap ek air roselle tu...
    kat kedai ada jual x?
    tetibe teringin lak nak rasa....
    wawawawawaa

    BalasHapus
  14. rjuna.

    haha tp sirap roselle ni masamm :P best gila smpai rase nk minum berkali2 hahaha

    BalasHapus
  15. rai.

    sedappp :P ada tp ta sesedap macam kite buat tauu. nnt kalo pegi kebun2 yg jual dragonfruit tu cuba tanye2 kt mane ade jual roselle. hihi nnt tanam sndiri :P

    BalasHapus

Terima kasih kerana membaca

Mari luahkan isi hati anda juga :)

1. Jangan emosi sangat tau.

2. Luahkan dengan nada comel.

Loading