Kamis, Desember 31, 2009

Tahun Baru . Selamat Tinggal 2009



ye lah ye lah i update. dah dua tiga empat hari tengok muka nizam kambing saya pun jadi boring bukan anda saja. ( pfft i tengah tunggu nizam kambing habis download sebenarnya. lambat bebeno T_T )

okay sekarang kita mula ;

sayang 2009. banyak kenangan yang masam dan manis untuk diri i. sayang 2009. lagi beberapa jam akan berganjak ke 1 januari 2010. okay sekarang kita dah mula count 10 pula kalau tidak mesti ada kosong depan tu. yes! semakin tua i tahun 2010 ini, semakin berganjak usia ke 21 dan semakin takut sebab zaman budak budak semakin hilang ( heh, byk lah kau semakin semak je semakin tu pegi backspace semakin tu boleh tak? okay kesian semakin kene marah pulak padahal bukan salah semakin T__T )

2009 banyak gila pengalaman i dapat, pengalaman masam dan masin eh silap manis terlampau banyak sampai i tak dapat nak huraikan tapi i tetap rasa macam apa salahnya kalau huraikan bukan kah setahun itu hanya sekali jadi itu menjadi tanggungjawab i untuk menghuraikan juga pengalaman masam manis i dekat belog i ( okay cuba bayangkan i pegi huraikan pengalaman i dekat belog anda yang terpilih cewahh pasti macam aneh lah kenapa pengalaman liyana dekat belog dotdotdot bukan? ;p )

pengalaman manis ;


nuffnang ; heh bulan 2 i dah mula guna nuffnang. itupun setelah di racun minda oleh si candyfloss ini. i dah cakap candyfloss ini memang racun manis yang buat hidup i semakin manis, and bulan october for the first time i dapat cashout rm99. okay berbaloi sebab i hanya berblog and menolong kawan² yang lain. sekarang tengah tunggu another cheque maybe akhir bulan januari baru dapat yey.

domain ; akhirnya bulan 8 haritu i decide to buy this domain, rm29 selepas di racuni secara manis oleh candyfloss juga. yes i cakap dengan anda, memang i ni selalu diracuni secara manis oleh candyfloss T__________T

deanlist (DL) ; tahun ini, azam i nak dapat DL tercapai. 3.61 kau ingat senang aku nak dapat kalau aku rajin macam hanis zalikha tak apalah juga ni waktu exam aku boleh layan the sims3 itu belum lagii hobi mengumpul tahi mata datang. pfft ;p

kakak ipar ; fewittt, i dapat kakak ipar lagi ;p tahun 2008 i ada seorang kakak ipar, tahun ini i dapat lagi seorang . total = 2 orang kakak ipar HAHAHA ;p and yang manisnyaaa perkahwinan abang i dibuat dekat rumah. serius manis gila walaupun penat hee

anak buah ; 9.9.09 nur qaisara aqilia binti mohd shafakri yeyyyyy i sekarang dah join group aunties macam candyfloss jugaaa. i dapat anak buah yang seiras comel mcm i HAHAHAH

belajar drive ; for the first time i belajar bawak kereta. wkakaka ;p skrg belum lepas lepas lagi kasihan T___________T

dating dengan rara & eny ; for the first time juga kiteorang jumpa yeyyy. syg korg even dh tak rapat mcm dulu kan tp atleast happy sgt korg dh okay. hrp sgt kite leh jadi karipuff girl balik ;p

attended wedding kakak yna
; bulan 10 hari tu dapat jugak jumpa huda, nurull, kakak lyana , aina, melz and YNAAAA ;) hihi yang penting sekali i dah jumpa raracandyfloss twice in a year :DDDDDD yey.

pengalaman masam ;

unisel ; i dah habis study for diploma. sedih pulak T__T

h1n1 ; i di syaki, terkena h1n1 sebab i demam. tapi alhamdullilah sekarang i masih sihat walafiat.

okay cukup lah dua pengalaman masam sebab i dah lupa HAHA kebanyakkan i belog pasal pengalaman manis je haaaaaaa tengok banyak tak pengalaman manis? sebenarnya banyak lagi tapi tak apa, cukup lah tu sebenarnya kalau banyak sangat nanti koma pulak anda nak baca HAHAHA.

btw
**
* * HAPPY NEW YEAR. * *
* * selamat datang 2010 ;) **
**

*copy style yna HAHAHAHAHA ;p

Tahun Baru . Selamat Tinggal 2009



ye lah ye lah i update. dah dua tiga empat hari tengok muka nizam kambing saya pun jadi boring bukan anda saja. ( pfft i tengah tunggu nizam kambing habis download sebenarnya. lambat bebeno T_T )

okay sekarang kita mula ;

sayang 2009. banyak kenangan yang masam dan manis untuk diri i. sayang 2009. lagi beberapa jam akan berganjak ke 1 januari 2010. okay sekarang kita dah mula count 10 pula kalau tidak mesti ada kosong depan tu. yes! semakin tua i tahun 2010 ini, semakin berganjak usia ke 21 dan semakin takut sebab zaman budak budak semakin hilang ( heh, byk lah kau semakin semak je semakin tu pegi backspace semakin tu boleh tak? okay kesian semakin kene marah pulak padahal bukan salah semakin T__T )

2009 banyak gila pengalaman i dapat, pengalaman masam dan masin eh silap manis terlampau banyak sampai i tak dapat nak huraikan tapi i tetap rasa macam apa salahnya kalau huraikan bukan kah setahun itu hanya sekali jadi itu menjadi tanggungjawab i untuk menghuraikan juga pengalaman masam manis i dekat belog i ( okay cuba bayangkan i pegi huraikan pengalaman i dekat belog anda yang terpilih cewahh pasti macam aneh lah kenapa pengalaman liyana dekat belog dotdotdot bukan? ;p )

pengalaman manis ;


nuffnang ; heh bulan 2 i dah mula guna nuffnang. itupun setelah di racun minda oleh si candyfloss ini. i dah cakap candyfloss ini memang racun manis yang buat hidup i semakin manis, and bulan october for the first time i dapat cashout rm99. okay berbaloi sebab i hanya berblog and menolong kawan² yang lain. sekarang tengah tunggu another cheque maybe akhir bulan januari baru dapat yey.

domain ; akhirnya bulan 8 haritu i decide to buy this domain, rm29 selepas di racuni secara manis oleh candyfloss juga. yes i cakap dengan anda, memang i ni selalu diracuni secara manis oleh candyfloss T__________T

deanlist (DL) ; tahun ini, azam i nak dapat DL tercapai. 3.61 kau ingat senang aku nak dapat kalau aku rajin macam hanis zalikha tak apalah juga ni waktu exam aku boleh layan the sims3 itu belum lagii hobi mengumpul tahi mata datang. pfft ;p

kakak ipar ; fewittt, i dapat kakak ipar lagi ;p tahun 2008 i ada seorang kakak ipar, tahun ini i dapat lagi seorang . total = 2 orang kakak ipar HAHAHA ;p and yang manisnyaaa perkahwinan abang i dibuat dekat rumah. serius manis gila walaupun penat hee

anak buah ; 9.9.09 nur qaisara aqilia binti mohd shafakri yeyyyyy i sekarang dah join group aunties macam candyfloss jugaaa. i dapat anak buah yang seiras comel mcm i HAHAHAH

belajar drive ; for the first time i belajar bawak kereta. wkakaka ;p skrg belum lepas lepas lagi kasihan T___________T

dating dengan rara & eny ; for the first time juga kiteorang jumpa yeyyy. syg korg even dh tak rapat mcm dulu kan tp atleast happy sgt korg dh okay. hrp sgt kite leh jadi karipuff girl balik ;p

attended wedding kakak yna
; bulan 10 hari tu dapat jugak jumpa huda, nurull, kakak lyana , aina, melz and YNAAAA ;) hihi yang penting sekali i dah jumpa raracandyfloss twice in a year :DDDDDD yey.

pengalaman masam ;

unisel ; i dah habis study for diploma. sedih pulak T__T

h1n1 ; i di syaki, terkena h1n1 sebab i demam. tapi alhamdullilah sekarang i masih sihat walafiat.

okay cukup lah dua pengalaman masam sebab i dah lupa HAHA kebanyakkan i belog pasal pengalaman manis je haaaaaaa tengok banyak tak pengalaman manis? sebenarnya banyak lagi tapi tak apa, cukup lah tu sebenarnya kalau banyak sangat nanti koma pulak anda nak baca HAHAHA.

btw
**
* * HAPPY NEW YEAR. * *
* * selamat datang 2010 ;) **
**

*copy style yna HAHAHAHAHA ;p

Senin, Desember 28, 2009

Cerekarama : Nizam Kambing Download.



happy birthday nur hafida mazuki
*kakak ipar i lah ;p
28 December 1982

pernah tak uols jumpa seseorang yang bau badan dia hamis, bucuk, bacin , and bukan tu je malah die sangat selekeh tsk i pernah. memang ada orang macam ni tak pandai jaga diri heh dia ni cakap orang kadang² dia pun terbucuk and terbacin jugak tapi siapa berani cakap macam tu mahu kene sekeh dengan i ;p

okay semalam lepas habis sehati berdansa dengan pantas i tukar tv3 selalunya macam susah gila nak tengok cerekarama tapi since i tertengok iklan nizam kambing hari rabu hari tu terus macam semangat gila nak tengok sebab i dapat rasa cerita tu memang lawak gila, haru biruu woh tengok heh



Nizam Kambing

Lakonan :
Piere Andre
Yasmin Hani
Jue Aziz
Zed Zaidi

mula² ramai ingat nizam kambing ni pengembala kambing tapi dia sebenarnya lah kambing tu tsk kasihan betul satu pejabat ejek beliau kambing sebab bau badan dia and selekeh habis wa cakap sama lu.



i bagi lah sikit sinopsis dia, seorang jejaka yang tidak pandai menjaga kebersihan diri , seorang arkitek bergaji rm5k and minat kawan sepejabat dia tapi that girl sangat sangat pisau cukur and suka maki dia. oneday dia pegi farmasi and terjumpa seorang gadis yang cun habis and uols kene tengok apa kesudahan dia T________T




cerita dia i dah cakap banyak kali cakap kan memang lawak gilaaaaa sampai rasa nak terkentut lah sambil bergelak ketawa memang menghiburkan dengan pierre blur tu and yasmin hani yang comel habis, i sukaaa gilaa cerita tu heh.




so hari ini i gugel dah ada yang bagi link untuk download muvie dia means korang tak rugi apa lah kan sebab tak dapat tengok semalam. cepat berhorayyy sebab i baik ;p HAHAHAHAHA



credit to jiwang and dimensi2u


Download Link


Rapidshare
Off-Topic:
http://rapidshare.com/files/326458553/Nizam.Kambing.2009.SDTV.DiMENSi.part1.rar
http://rapidshare.com/files/326457999/Nizam.Kambing.2009.SDTV.DiMENSi.part2.rar
http://rapidshare.com/files/326458450/Nizam.Kambing.2009.SDTV.DiMENSi.part3.rar
http://rapidshare.com/files/326458833/Nizam.Kambing.2009.SDTV.DiMENSi.part4.rar
http://rapidshare.com/files/326458156/Nizam.Kambing.2009.SDTV.DiMENSi.part5.rar

Megaupload
Off-Topic:
http://www.megaupload.com/?d=X9QURAY4

http://www.megaupload.com/?d=U6NKMPUX
http://www.megaupload.com/?d=568FROXI
http://www.megaupload.com/?d=GDWMCJ7F
http://www.megaupload.com/?d=9D42RA55

Hotfile
Off-Topic:
http://hotfile.com/dl/21983780/17d510c/Nizam.Kambing.2009.SDTV.DiMENSi.part1.rar.html
http://hotfile.com/dl/21983882/3ae93d2/Nizam.Kambing.2009.SDTV.DiMENSi.part2.rar.html
http://hotfile.com/dl/21983942/17c87f3/Nizam.Kambing.2009.SDTV.DiMENSi.part3.rar.html
http://hotfile.com/dl/21983975/5f36a7a/Nizam.Kambing.2009.SDTV.DiMENSi.part4.rar.html
http://hotfile.com/dl/21984005/0bf0f36/Nizam.Kambing.2009.SDTV.DiMENSi.part5.rar.html

Cerekarama : Nizam Kambing Download.



happy birthday nur hafida mazuki
*kakak ipar i lah ;p
28 December 1982

pernah tak uols jumpa seseorang yang bau badan dia hamis, bucuk, bacin , and bukan tu je malah die sangat selekeh tsk i pernah. memang ada orang macam ni tak pandai jaga diri heh dia ni cakap orang kadang² dia pun terbucuk and terbacin jugak tapi siapa berani cakap macam tu mahu kene sekeh dengan i ;p

okay semalam lepas habis sehati berdansa dengan pantas i tukar tv3 selalunya macam susah gila nak tengok cerekarama tapi since i tertengok iklan nizam kambing hari rabu hari tu terus macam semangat gila nak tengok sebab i dapat rasa cerita tu memang lawak gila, haru biruu woh tengok heh



Nizam Kambing

Lakonan :
Piere Andre
Yasmin Hani
Jue Aziz
Zed Zaidi

mula² ramai ingat nizam kambing ni pengembala kambing tapi dia sebenarnya lah kambing tu tsk kasihan betul satu pejabat ejek beliau kambing sebab bau badan dia and selekeh habis wa cakap sama lu.



i bagi lah sikit sinopsis dia, seorang jejaka yang tidak pandai menjaga kebersihan diri , seorang arkitek bergaji rm5k and minat kawan sepejabat dia tapi that girl sangat sangat pisau cukur and suka maki dia. oneday dia pegi farmasi and terjumpa seorang gadis yang cun habis and uols kene tengok apa kesudahan dia T________T




cerita dia i dah cakap banyak kali cakap kan memang lawak gilaaaaa sampai rasa nak terkentut lah sambil bergelak ketawa memang menghiburkan dengan pierre blur tu and yasmin hani yang comel habis, i sukaaa gilaa cerita tu heh.




so hari ini i gugel dah ada yang bagi link untuk download muvie dia means korang tak rugi apa lah kan sebab tak dapat tengok semalam. cepat berhorayyy sebab i baik ;p HAHAHAHAHA



credit to jiwang and dimensi2u


Download Link


Rapidshare
Off-Topic:
http://rapidshare.com/files/326458553/Nizam.Kambing.2009.SDTV.DiMENSi.part1.rar
http://rapidshare.com/files/326457999/Nizam.Kambing.2009.SDTV.DiMENSi.part2.rar
http://rapidshare.com/files/326458450/Nizam.Kambing.2009.SDTV.DiMENSi.part3.rar
http://rapidshare.com/files/326458833/Nizam.Kambing.2009.SDTV.DiMENSi.part4.rar
http://rapidshare.com/files/326458156/Nizam.Kambing.2009.SDTV.DiMENSi.part5.rar

Megaupload
Off-Topic:
http://www.megaupload.com/?d=X9QURAY4

http://www.megaupload.com/?d=U6NKMPUX
http://www.megaupload.com/?d=568FROXI
http://www.megaupload.com/?d=GDWMCJ7F
http://www.megaupload.com/?d=9D42RA55

Hotfile
Off-Topic:
http://hotfile.com/dl/21983780/17d510c/Nizam.Kambing.2009.SDTV.DiMENSi.part1.rar.html
http://hotfile.com/dl/21983882/3ae93d2/Nizam.Kambing.2009.SDTV.DiMENSi.part2.rar.html
http://hotfile.com/dl/21983942/17c87f3/Nizam.Kambing.2009.SDTV.DiMENSi.part3.rar.html
http://hotfile.com/dl/21983975/5f36a7a/Nizam.Kambing.2009.SDTV.DiMENSi.part4.rar.html
http://hotfile.com/dl/21984005/0bf0f36/Nizam.Kambing.2009.SDTV.DiMENSi.part5.rar.html

Sabtu, Desember 26, 2009

luahan hati i pulak .

dulu, ramai akan cakap 'belog u sama dgn rara' i balas balik 'kiteorang twin semua kene sama HAHA' tapi i tak kisah macam mana orang anggap i mentiru rara ke apa, orang tak tahu sebenarnya i belajar dengan dia, and dia pun belajar dengan i. kira apa yang dia buat mesti dia akan ajar i juga.




dried chili chicken rice sizzling T__T tapi tak berape sedap. pfft

*entry ni panjang jugak. harap u guys sabar. kalau tak sabar boleh scroll menjamu mata dengan sizzling tak sedap pfft ;p



tapi lately i perasan ramai sangat sangat sangat yang mempunyai belog comel macam i, maksud i belog dia comel macam belog i kalau belog dia comel macam i maksudnya i sama je muka macam belog tak berubah macam tu ke? heh apa liyanaa.com suka pusing ayat macam ni susah saya nak baca kata uols.



lately kali kedua i perasan bila dah ramai ada belog comel macam i, eh bukan macam belog i sebenarnya ayat itu nak tujukan pada belog i yang comel bukan i sebab i sedar i tak HANGAT HAHA apa aku merepek pun aku tak faham tapi takpa biar aku start balik ate yang teman nak habaq lately kali kedua bila dh ramai ada belog comel comel baru i sedar kebanyakanya dari code belog i and raracandyfloss sendiri.



siapa yang dah baca entry raracandyfloss mesti tahu apa yang i dengan rara bebelkan. memang lah siapa je yang tak bebel kiteorang penat tahu tak? kalau tak penat ubah coding asl takpe jugak ni sampai berbulu ketiak cuma nk dapat hasil yang kiteorang nak. faham x? and btw thanx alya sebab ajar kak ynn buat border melengkung² mcm ni kalau tak ada alya mesti tiada siapa pun yang boleh buat border melengkung kan? HAHAHA



i bukan bagus sangat, so do rara, kiteorang belajar dan dari belajar ini lah yang kiteorang dapat. everytime rara buat something new i akan belajar dengan dia. heh SUSAH LAH NAK BELAJAR DENGAN RARACANDYFLOSS AND LIYANA sebab dorang memilih, sombong pulak tu. heh TIDAK , i bagi besar sikit tidak tu bahawa kiteorang tidak memilih and tidak sombong. kiteorang akan tlg IF KORANG MINTAK DGN BAIK. mcm i mintak baik² dengan rara mcm mana nak buat header transparent, calendar, comment image , semua rara yang ajar.



and bg lah url kalau nak tanya, bagi lah email kalau nak tanya. and tanya tu jangan tanya macam mana nak buat belog macam kakak. confirm kakak tak akan layan. tanya soalan yang extreme sikit macam mana nak buat header kelip kelip and saya ada basic buat transparent cuma tak reti buat kelip² confim i layan.

i cuma mintak siapa yang dah kantoi mencuri menggunakan idea orang coding orang ubah la coding tu, cari la coding lain or buat something new.



and sometimes kiteorang busy gilaaa so tak dapat nak buat tutorial, kau orang pegi lah gugel, and i perasan ada juga belog yang buat tutorial bukan sikit tapi banyak, belajar dengan diaorang macam mana kiteorang belajar dengan diaorg. susah nyaa nak cari blog tutorial kata anda. nah i list kan beberapa belog tutorial untuk anda. ceeramoon, maribinablog, jejaktrend ,

just tlg lah jadi matang. bukan senang nak dapat apa kita nak. belajar lah.

Minggu, Desember 20, 2009

si manis qaisara aqilia.

jumaat lepas, i tinggalkan bumi unisel yang dah bagi 1001 makna pada hidup i, pada diri i. teringat first time i dapat surat tawaran dari unisel memang i bengang habis. i nak satu college dengan sahabat terbaik tapi tak kesampaian. even i tak nak pegi pun i terpaksa sebab parent i cakap better unisel dari college. memang betul lah sekarang i pun bangga jadi student unisel even banyak gila sakit hati dengan staff unisel tu tapi tak apa, knangan bercinta dengan fwz and lecturer dan teman² sangat teerbaikkkkk.

hihi, rindu i suasana unisel rindu betul dengan kawan² tersayang T____________T rindu betul i dengan abang hot bernama abdul rahman yang suka cari gaduh kalau i masuk kedai dia, rindu nasi ayam goreng berempah yang murah gila tapi berbaloi baloi pfft memang akan rindu semua and sekarang tengah berfikir² nak sambung degree dekat mana tsk T_____________T


okay, i sekarang baru je sampai dari kedah. heh dua tiga hari family i dekat sana sebab nak jumpa si manis nur qaisara aqilia binti mohd shafakri, anak dara abang i yang baru 2 bulan tapi berat dah 6kg. memang ikut makcik dia betul takpa, jangan besar nanti ikut sudah tapi ikut kemanisan tidak mengapa hihi

si manis qaisara dah pandai gelak gelak and senyum² tengok makcik² dia duk bercakap dengan dia, cuma malam semalam dia kene kacau T__________T kesian anak buah acik na ( i la ) yang comel ni meraung²malam semalam, semua takut habis nasib baik ada apak yang hot ;p

si manis qaisara dah pandai cakap bahasa baby dengan apak, asik duk nganga nganga mulut buat bunyi comel dengan apak, geram habis i dengan dia. heee lepas tu gembira habis kalau kiteorang panggil dia sara comel. tersenyum girang dia tapi bila panggil sara bucuk dia angkat kening mcm ziana zain konon marah la tu HAHAHAHA


si manis qaisara dah mula sedih and merajuk tengok kiteorang balik tadi, sambil cium dia bertubi² dia dah buat muka sedih lepastu meraung kejap sambil tarik tudung mama jua ( kakak sulung i ) and pegang jari acik na dia ( i la tu HAHA ) taknak lepas tak bagi kiteorang balik. bila babai babai dia pandang tempat lain, bila panggil sara comel pun still taknak pandang kiteorang. dah pandai merajuk dia tu HHAHAA

si manis qaisara ada bantal bucuk jugaaa. i geram nak rampas bantal bucuk tu bawak balik tapi tak dayo T___________T abang i kata TAK BOLEH hwaa sedih i nok. HAHA tapi tak apa, lepas ni nak beli minyak yuyi cap limau sebab nak bau budak qaisara manis ini hihi ;p

rinduuuuu sangat si manis nur qaisara aqilia ini ;)



Sabtu, Desember 19, 2009

blueeberry chese tart.



i sekarang sedang mentengok sehati berdansa dekat rumah abang and kakak ipar i dekat alor setar ni ha i siap bawak broadband abang i siap kene bawak lappy semua lappy i sebab i kan rajin gila siap bawak lappy konon² mampu lah nak melawat setiap belog yang manis² dekat blogsphere ni T____________T

okay takpa janji i have fun habis dah siap before bertolak dari rumah ke kedah pun apak dah siapp belikan blueeberry cheese tart sebelum berangkat ke kedah heh sebenarnya emak yang teringin habis kiteorang ni sokong dari belakang saje HAHA ;p

bila dah makan terus teringin nak buat pulak. so i ada terbaca belog kak sue untuk resipi blueeberry chese tart ni, i minx permission kak sue nak amik resipi dia heee ;p

Bahan-bahan ( 10 biji )

  • Bahan untuk Sweet Pastry:-
  • 125 gm mentega / margerin
  • 60 gm gula aising
  • 1 biji telur (gred B) saiz sederhana besar
  • 240 gm tepung gandum

  • Bahan untuk Cheese Filling(inti):-
  • 250 gm cream cheese
  • 50 gm gula aising
  • 20 gm mentega (lembutkan)
  • 1/2 sudu besar perahan lemon
  • 1 biji telur (gred B)
  • Blueberry pie filling

Cara-cara

  1. Panaskan ketuhar pada suhu 180 C.
  2. Untuk membuat sweet pastry: -pukul mentega/marjerin dan gula aising sampai creamy. masukkan telur, pukul lagi. Selepas itu masukkan tepung. Gaul hingga membentuk doh. Tekankan doh tadi ke dalam bekas tart. Tekan kedalam kemas-kemas. Trim tepinya dengan batang sudu atau pisau. Bakar pada suhu 180 C untuk 15-20 minit. Tunggu sejuk dulu baru keluarkan daripada acuan tart.
  3. Untuk membuat cheese filling: -pukul cream cheese, mentega dan gula aising till fluffy. Akhir sekali masukkan telur dan perahan lemon, pukul.
  4. Sendukkan cheese filling tadi kedalam piping bag dan pipekan kedalam doh tart yang sudah dibakar tadi. Hiaskan diatas dengan blueberry filling dan susun diatas dulang pembakar dan bakar pada suhu 180 C selama 10 minit atau filling tadi nampak macam kering sedikit

heh i geram habis dira and ash keluar last week T__________T hari ini oshin pulak tarik diri, haih sakit hati betul dh ni terus dah takda hati dengan firdaus dah serius . i sayang lagi dira dan pasangannya eceh HAHAHAHAHAHA okay jumpa esok BABAI

blueeberry chese tart.



i sekarang sedang mentengok sehati berdansa dekat rumah abang and kakak ipar i dekat alor setar ni ha i siap bawak broadband abang i siap kene bawak lappy semua lappy i sebab i kan rajin gila siap bawak lappy konon² mampu lah nak melawat setiap belog yang manis² dekat blogsphere ni T____________T

okay takpa janji i have fun habis dah siap before bertolak dari rumah ke kedah pun apak dah siapp belikan blueeberry cheese tart sebelum berangkat ke kedah heh sebenarnya emak yang teringin habis kiteorang ni sokong dari belakang saje HAHA ;p

bila dah makan terus teringin nak buat pulak. so i ada terbaca belog kak sue untuk resipi blueeberry chese tart ni, i minx permission kak sue nak amik resipi dia heee ;p

Bahan-bahan ( 10 biji )

  • Bahan untuk Sweet Pastry:-
  • 125 gm mentega / margerin
  • 60 gm gula aising
  • 1 biji telur (gred B) saiz sederhana besar
  • 240 gm tepung gandum

  • Bahan untuk Cheese Filling(inti):-
  • 250 gm cream cheese
  • 50 gm gula aising
  • 20 gm mentega (lembutkan)
  • 1/2 sudu besar perahan lemon
  • 1 biji telur (gred B)
  • Blueberry pie filling

Cara-cara

  1. Panaskan ketuhar pada suhu 180 C.
  2. Untuk membuat sweet pastry: -pukul mentega/marjerin dan gula aising sampai creamy. masukkan telur, pukul lagi. Selepas itu masukkan tepung. Gaul hingga membentuk doh. Tekankan doh tadi ke dalam bekas tart. Tekan kedalam kemas-kemas. Trim tepinya dengan batang sudu atau pisau. Bakar pada suhu 180 C untuk 15-20 minit. Tunggu sejuk dulu baru keluarkan daripada acuan tart.
  3. Untuk membuat cheese filling: -pukul cream cheese, mentega dan gula aising till fluffy. Akhir sekali masukkan telur dan perahan lemon, pukul.
  4. Sendukkan cheese filling tadi kedalam piping bag dan pipekan kedalam doh tart yang sudah dibakar tadi. Hiaskan diatas dengan blueberry filling dan susun diatas dulang pembakar dan bakar pada suhu 180 C selama 10 minit atau filling tadi nampak macam kering sedikit

heh i geram habis dira and ash keluar last week T__________T hari ini oshin pulak tarik diri, haih sakit hati betul dh ni terus dah takda hati dengan firdaus dah serius . i sayang lagi dira dan pasangannya eceh HAHAHAHAHAHA okay jumpa esok BABAI

Selasa, Desember 15, 2009

Black & White Photography Contest.

Black & White Photography Contest

heh contest yang i rasa very the interesting sampaikan i tengah study malam² ta perlu mandi pun sempat nak pegi photoscape kasi pic sendiri kelihatan black and white aww nice i suka HAHAHAHA

er, sebenarnya i tengah kenoneng ( pening ) sebab teman terbaik and i sedang bertungkus lumus lah sangat untuk paper yang ke 4 n 5 hari khamis ini. serius i cakap kejam nak gila letak dua paper dalam satu hari. tahu tak kejam? pfft and and teman terbaik and i belum dapat tempat practical lagi sampai si tembam ( our lecturer heh ) kata kite orang cerewet. sebenarnya dia cakap dekat i je T____________T

er, btw ezzan cakap tak payah cakap banyak² untuk contest dia which is sangat senang, tak payah buat sticky entry tak payah follow dia tak payah letak banner dekat sidebar tak payah buat cerpen which is sangat annoying untuk student busy nak gila macam i ( buat masa sekarang je annoying, nanti i dh free confirm i cari contest seperti di atas juga HAHAHAHA )


Black & White Photography Contest

i bagi pic ini. i suka lah nampak comel KAH KAH KAH

btw ezzan, nice contest u buat babe ;)

ps ; u guys nak join? okay click sini saja. jom join sbb i pun sibuk nak tengok pic korg secara B&W heee

ps II ; contest kecil kecilan i belum ada winner lagi, mcm mana ni? cepat picit sini untuk menjawab. bukan susah pun T________________T

Rabu, Desember 09, 2009

punca utama aku benci makan di kedai melayu

punca utama aku benci makan di kedai melayu.

hee i blogwalking jumpa link di ats, serius i setuju habis dengan entry siggplus makan di kedai mamak lebih berbaloi baloi dari kedai melayu. uols boleh click link dekat atas tu and baca point² yang sigg bagi. memang la i cakap benda tu sama habis dengan apa yang i fikirkan. bukan i nak condem kedai makan orang² melayu ni tapi realitinya mereka ni memang buat kita sakit hati.



kenapa i cakap sakit hati?

u ols mesti tak tahu UNISEL tempat indian, tahu tahu? heh unisel memang ramai indian, lagi ramai dari malay i rasa. memang ramai sampai cafe dekat hostel pun makanan mamak saje. kalau nak pegi makan melayu memang ada tapi memang tak puas hati langsung. ada stall melayu yang jual tomyam rasa air saje, harga pulak langsung tak berbaloi sebab mahal gilaaaa.

baru² ini teman terbaik and i beli makanan dekat taska, orang melayu kita la ni i nak bagi duit dekat die, uols tahu apa yang i geram habis dengan orang melayu ni? i minta sambal belacan biasa lah orang melayu kan mana boleh tak ada sambal belacan mesti lah tak berapa nak best makan tanpa sambal belacan, uols tahu dia cas sambal belacan sekangkang kera rm0.50? pfft memang lah kan i punya hangin datang i terus cakap tak payah sambal belacan, terus balik tak pandang dh pakcik tu. gila punya sengal sambal belacan cas rm0.50 memang lah cari pasal betul.



itu belum acik zety mengamuk kueteow die dapat sikit tapi harga tak berbaloi langsung. ini semua dekat kedai makan melayu UNISEL.belum lagi masa i beli paru goreng sambal kene cas mahal, belum lagi i cerita servis lembap mcm mana, belum lagi i cerita pasal waiter yang pemalas, orang nak order die boleh duduk sambil suruh customer pegi dekat dia amik order WTF.


wewitt, abang mamak buat muka mnja aww

memang i tak makan dah kat sana, i lebih rela makan makanan yang mamak masak. walaupun makanan sama and kadang² jumpa bulu tersesat dalam makanan waktu dah habis makan takpa dari sakit hati macam tu. er, sebenarnya i akan fikir banyak kali juga kalau makan dekat kedai mamak, terutamanya bila tengok pengibar roti canai dia, weeeeuuuuuuu sebab itu i memang tak suka makan roti canai WHAHAHAHAHHAHAHAHA

kepada peniaga2 di luar sana janganlah mengurangkan timbangan n menaikkan harga sesuka hati anda.sile la berfikir kalau anda berada ditempat kami. dan x lupe pada para blogger yang singgah blog i yang xseberapa ni sile la berpesan2 kpda kebaikan..

wallahua'lam..

punca utama aku benci makan di kedai melayu

punca utama aku benci makan di kedai melayu.

hee i blogwalking jumpa link di ats, serius i setuju habis dengan entry siggplus makan di kedai mamak lebih berbaloi baloi dari kedai melayu. uols boleh click link dekat atas tu and baca point² yang sigg bagi. memang la i cakap benda tu sama habis dengan apa yang i fikirkan. bukan i nak condem kedai makan orang² melayu ni tapi realitinya mereka ni memang buat kita sakit hati.



kenapa i cakap sakit hati?

u ols mesti tak tahu UNISEL tempat indian, tahu tahu? heh unisel memang ramai indian, lagi ramai dari malay i rasa. memang ramai sampai cafe dekat hostel pun makanan mamak saje. kalau nak pegi makan melayu memang ada tapi memang tak puas hati langsung. ada stall melayu yang jual tomyam rasa air saje, harga pulak langsung tak berbaloi sebab mahal gilaaaa.

baru² ini teman terbaik and i beli makanan dekat taska, orang melayu kita la ni i nak bagi duit dekat die, uols tahu apa yang i geram habis dengan orang melayu ni? i minta sambal belacan biasa lah orang melayu kan mana boleh tak ada sambal belacan mesti lah tak berapa nak best makan tanpa sambal belacan, uols tahu dia cas sambal belacan sekangkang kera rm0.50? pfft memang lah kan i punya hangin datang i terus cakap tak payah sambal belacan, terus balik tak pandang dh pakcik tu. gila punya sengal sambal belacan cas rm0.50 memang lah cari pasal betul.



itu belum acik zety mengamuk kueteow die dapat sikit tapi harga tak berbaloi langsung. ini semua dekat kedai makan melayu UNISEL.belum lagi masa i beli paru goreng sambal kene cas mahal, belum lagi i cerita servis lembap mcm mana, belum lagi i cerita pasal waiter yang pemalas, orang nak order die boleh duduk sambil suruh customer pegi dekat dia amik order WTF.


wewitt, abang mamak buat muka mnja aww

memang i tak makan dah kat sana, i lebih rela makan makanan yang mamak masak. walaupun makanan sama and kadang² jumpa bulu tersesat dalam makanan waktu dah habis makan takpa dari sakit hati macam tu. er, sebenarnya i akan fikir banyak kali juga kalau makan dekat kedai mamak, terutamanya bila tengok pengibar roti canai dia, weeeeuuuuuuu sebab itu i memang tak suka makan roti canai WHAHAHAHAHHAHAHAHA

kepada peniaga2 di luar sana janganlah mengurangkan timbangan n menaikkan harga sesuka hati anda.sile la berfikir kalau anda berada ditempat kami. dan x lupe pada para blogger yang singgah blog i yang xseberapa ni sile la berpesan2 kpda kebaikan..

wallahua'lam..

Selasa, Desember 08, 2009

tips untuk meninggi diri heh.

i jarang cerita pasal family i kan kalau i cerita pun mesti pasal chibi, pasal mama and apak and pasal adik. jarang cerita pasal kakak sulung, abang sulung and abang kedua. eh tipu padahal cerita abang sulung dengan abang kedua pernah cerita sebenarnya kalau terror sila lah teka dimana ceritanya pfft ayat sangat tak blah aw ;p





okay sekarang i nak cerita pasal kakak sulung i, nur baizura binti ainul. lebih tua dari i sekitar 6-7-8 tahun (sila teka sendiri berapa umur si manis ini HAHA) heh tapi lebih muda dr i dari segi ketinggian WHAHAHA kalau nak tahu i ni dah mcm gergasi tinggi gila dalam rumah okay tipu sebenarnya takda lah tinggi mana cuma kakak sulung dengan mama agak rendah dari i HAHAHAHAHAHHAA tak baik hoi berkata semacam ini


adik i, nur syafawati binti ainul pulak muda 7-8-9 tahun dari i, baru nak masuk tingkatan satu tahun depan tapi dia nampak macam tua gila kot HAHAHAHAA siapa budak hillcrest nanti pegi cari dia, i bagi kebenaran heh ;p btw sila belek berapa jauh beza umur i dengan kakak sulung dan adik bongsu memang jauh T___________T


tapi tak apa walaupun jauh umur pun kiteorang still sama tetap gatal merenyam and suka mengarut memang betul adik dengan kakak i ni mental gila kadang² kalau dorang takda rasa rindu gilaaa sebab takda member nak layan kepala i kalau dh gila susah kalau i dah gila nanti i boleh nangis sorang² nasib baik kakak and adik i ada layan i okay dah penat taip takda behenti macam ini HAHAHAHA


abang i pernah baca entry i takda tanda noktah dia baca sampai semput KAH KAH KAH serius kelakar tapi i kalau menaip memang takda henti bila dah habis satu perenggan baru baca balik rasa macam susah gila nak baca kalau takda tanda noktah tapi tetap macam ni juga still malas nak kasi tanda noktah jadi uols pandai² lah bagi stop baca heh






er, sebenarnya nak bagitahu i ada kakak and adik yang berbeza umur ketara dengan i. i juga paling comel tengah² kan? HAHAHAHAHA
Loading