Sabtu, Desember 19, 2009

blueeberry chese tart.



i sekarang sedang mentengok sehati berdansa dekat rumah abang and kakak ipar i dekat alor setar ni ha i siap bawak broadband abang i siap kene bawak lappy semua lappy i sebab i kan rajin gila siap bawak lappy konon² mampu lah nak melawat setiap belog yang manis² dekat blogsphere ni T____________T

okay takpa janji i have fun habis dah siap before bertolak dari rumah ke kedah pun apak dah siapp belikan blueeberry cheese tart sebelum berangkat ke kedah heh sebenarnya emak yang teringin habis kiteorang ni sokong dari belakang saje HAHA ;p

bila dah makan terus teringin nak buat pulak. so i ada terbaca belog kak sue untuk resipi blueeberry chese tart ni, i minx permission kak sue nak amik resipi dia heee ;p

Bahan-bahan ( 10 biji )

  • Bahan untuk Sweet Pastry:-
  • 125 gm mentega / margerin
  • 60 gm gula aising
  • 1 biji telur (gred B) saiz sederhana besar
  • 240 gm tepung gandum

  • Bahan untuk Cheese Filling(inti):-
  • 250 gm cream cheese
  • 50 gm gula aising
  • 20 gm mentega (lembutkan)
  • 1/2 sudu besar perahan lemon
  • 1 biji telur (gred B)
  • Blueberry pie filling

Cara-cara

  1. Panaskan ketuhar pada suhu 180 C.
  2. Untuk membuat sweet pastry: -pukul mentega/marjerin dan gula aising sampai creamy. masukkan telur, pukul lagi. Selepas itu masukkan tepung. Gaul hingga membentuk doh. Tekankan doh tadi ke dalam bekas tart. Tekan kedalam kemas-kemas. Trim tepinya dengan batang sudu atau pisau. Bakar pada suhu 180 C untuk 15-20 minit. Tunggu sejuk dulu baru keluarkan daripada acuan tart.
  3. Untuk membuat cheese filling: -pukul cream cheese, mentega dan gula aising till fluffy. Akhir sekali masukkan telur dan perahan lemon, pukul.
  4. Sendukkan cheese filling tadi kedalam piping bag dan pipekan kedalam doh tart yang sudah dibakar tadi. Hiaskan diatas dengan blueberry filling dan susun diatas dulang pembakar dan bakar pada suhu 180 C selama 10 minit atau filling tadi nampak macam kering sedikit

heh i geram habis dira and ash keluar last week T__________T hari ini oshin pulak tarik diri, haih sakit hati betul dh ni terus dah takda hati dengan firdaus dah serius . i sayang lagi dira dan pasangannya eceh HAHAHAHAHAHA okay jumpa esok BABAI

12 komentar:

  1. wah terliur melihat makan tue...
    hee~

    BalasHapus
  2. rindu cheese tart maksu saye!
    cube tgk blog ni http://zanaz70.blogspot.com/ . mcm2 kek, kueh ade. resipi pn ade. saje la promo. i x minat masak2. hahaha *mati, nnt somi nak makan ape?*

    BalasHapus
  3. Noorlaila Mohamed NorMinggu, Desember 20, 2009

    ish sedapnyaaa

    BalasHapus
  4. nak sikit..hehhehe sedapnyew

    BalasHapus
  5. sgt kelihatan sedap.. nyummy yummy

    BalasHapus
  6. yummy!
    pasni nk gi beli xsemapt nk wat sendiri huhu

    BalasHapus
  7. menyelerakannnnnnnnn :)

    BalasHapus
  8. Oh my god ! sedapnyeeeeee XD

    BalasHapus
  9. terliur theera tengok, hahah :P

    BalasHapus
  10. i nakkk tapi tak nak buat. nak tunggu u buatkan boleh ?

    BalasHapus
  11. NadyaCitraLestariMinggu, Desember 20, 2009

    Azam i untuk taun depan, i mesti pandai buat blueberry cheesecake dalam masa 3 taun lagi..muahaha..

    BalasHapus
  12. Wahh.
    Sedapnye tgk gmbr ats tu
    Hehe ~

    BalasHapus

Terima kasih kerana membaca

Mari luahkan isi hati anda juga :)

1. Jangan emosi sangat tau.

2. Luahkan dengan nada comel.

Loading