Jumat, Februari 12, 2010

Resipi ; Kuih Puteri Ayu Sedap Gila Hasue-Sue

selamat pagi ;)

i pagi pagi pun dah ada depan lappy sebab kerjaya i yang memaksa i menghadap lappy. heh ingat balik rumah i terus pengsan ke? tak tak i masih menghadap lappy untuk membuat laporan yang kadang kadang fening diri sendiri nak menggoreng ayat bagi ummpph takut terlebih goreng jadi hangit pulak. heh kau goreng ayat dekat belog pun dah hangit. aik siapa berani cakap macam tu? hambik sembelit tujuh hari tujuh malam KAH KAH KAH ;p

Kuih Puteri Ayu

kalau anda membaca entry khas untuk kakak, i ada bagitahu tempat kerjaya kami adalah dekat dalam 20saat perjalanan ( tipuuuu ) oleh sebab dekat i pun selalu melepak dekat situ sambil berkenalan dengan pekerja pekerja di ofis kakak. heh menyemak betul gadis innocent memakai kaca mata tersebut ( aku lah tu heh ) kata pekerja di ofis kakak i. hepp memang nak kene sembelit siapa yang cakap macam itu. eceh sumpahan gadis innocent jangan main main ya ;p KAH KAH KAH

Kuih Puteri Ayu

ada seorang pekerja senior dekat ofis kakak tu seorang lelaki yang sudah beristeri ( sangat tidak available dah ;p ). wife dia buat kuih and tiap tiap hari mesti order dalam rm1. since i termakan kuih puteri ayu yang wife dia buat, aku jadi ketagih ! IA AKU JADI KETAGIH GILA SAMPAI BOLEH GILA AKU. heh kejap kejap, aku belum gila lagi masih normal masih waras tapi bila kuih puteri ayu dalam tangan terus terkoma koma aku T____________________________T

okay dipendekkan cerita, aku dengan semangat pergi google resepi kuih puteri ayu. okay take note sekarang yang aku semangat menggoogle tapi tidak semangat membuat. SILA TAKE A NOTE ya. HAHAHAHAHAHHAAHHAA.

okay tak payah google jauh jauh, aku baru teringat ada dua jelitawan ( rai and kak sue ) yang suka buat i jeles sebab mereka rajin letak resipi. okay letak resipi aku cakap bermaksud dorang masak dan letak resipi dekat belog. OKAY RAJIN TAK? aku pun rajin skodeng resipi dorg hihi and hari ini dengan bangga aku copy paste resipi puteri ayu dari blog kak sue HAHAHAHHAAH

Kuih Puteri Ayu

Bahan2(55 biji)-kak sue buat separuh adunan,dpt dlm 22 bijik
* 4 cawan tepong gandum
* 1 1/2 cawan gula caster
* 3 biji telor
* 1 1/2 cawan santan ( 1 paket santan segera +1 1/2 cwn air )
* 1 sudu makan ovelette ( apa tu ovellete? T_______T )
* 1 sudu makan baking powder
* 1 sudu teh pewarna hijau
* Inti kelapa
* 1 biji kelapa parut putih sahaja
* 2 sudu teh garam
* 1 sudu makan tepong ubi
Cara-cara
1. Ayak tepong bersama baking powder, ketepikan.
2. Putar telor + gula sehingga betul2 kembang.
3. Masukkan ovelette dan pewarna hijau, putar lagi sehingga sebati.
4. Masukkan tepong sedikit demi sedikit berselangseli dengan santan sehingga habis.
5. Inti kelapa- satukan semua bahan, gaul sehingga rata.
6. Sapu acuan dengan minyak, ambil sedikit inti kelapa, tekan2 dalam acuan tadi, tuang adunan. Kukus selama 5 minit.

resipi ini i amik dari blog kak sue. harap one day i akan tergerak hati untuk buat sendiri T________________________T wuuu. sedap gila puteri ayu sedap gila tsk

16 komentar:

  1. zaman muda2 dulu (skrang pon muda lagi), time skolah2,
    kueh ni la yg aku slalu makan time rehat,
    konon nk diet, amek kueh ni 2 bijik tiap hari..
    padahal kueh ni la yg byk kolesterol..
    haha...

    BalasHapus
  2. aku mana suka kuih ni dulu. serius kalau kawan aku beli mesti aku macam er, apa ni makan kuih apatah ada kelapa lepastu siap main renjis2 guna kelapa tu bagaikan merenjis pengantin wtf membazir. itu waktu zaman bodoh la tu sekarang zaman bijak. oh i cakap zaman bodoh KAN HAHAHAHA

    BalasHapus
  3. wah..suka2 kuih neh..da lama x mkn..:)

    BalasHapus
  4. suka kuih ni.tapi tak pernah tahu namanya.

    BalasHapus
  5. Yang..u buat pastu antar kat i..Saaaayang u lebih..muahaha

    BalasHapus
  6. salina.

    TQ sudi dtg belog yang terpencil ini T______________T

    wuuu i dh siap bg resipi, hrp dpt membuatnya HAHAHAHA

    BalasHapus
  7. nizamsani.

    ramai tatau nama kuih ini T_____________________________T kasihan beliau HAHAHHA tapi dia sedapp nyammyy

    BalasHapus
  8. nadya.

    HAHAHAHHAHAHAHAHAHAHAHA i berkerjaya susah skit. apakata u lah yang yg buat, u kan cuma jaga bos besar saja :P

    BalasHapus
  9. hey. jgn xtau i pun terer tau buat kuih ni. senang glr kan nk buat dia. yg penting hasil dia terbaik. balik cuti nnt nk buat lah kuih ni. kat rmh sewa ni xde kukus.

    BalasHapus
  10. serius u pakar? pfft ni yg aku jeles ni wkakaka :P

    BalasHapus
  11. Eee pakai nama font yang u guna untuk liyanalunia.com dekat watermark pic first dekat entri first? nakkkkkkk, comel gila T___T

    hoii sedapnya kuih ni. nak cariiii :(((

    BalasHapus
  12. puteri ayu tuh fav i. kalau tgk tweet, tiap hari i mkn kuih tuh kat opis. hahha

    BalasHapus
  13. sedapnya kuehhhhh. T____T

    (tapi pemalas nak buat. bole x?)

    BalasHapus
  14. Hi Liyanaa

    You used my font, juleslove! Please link to my website urgentartwork.co.nz/freefonts.htm or my blog:
    8wordmission.blogspot.com

    Glad you liked juleslove.

    BalasHapus
  15. toko bunga online...

    [...]Resipi ; Kuih Puteri Ayu Sedap Gila Hasue-Sue | Liyana Lunia[...]...

    BalasHapus
  16. sdp nye kuih..tu nk blajar bwt my febret?

    BalasHapus

Terima kasih kerana membaca

Mari luahkan isi hati anda juga :)

1. Jangan emosi sangat tau.

2. Luahkan dengan nada comel.

Loading