Selasa, Mei 11, 2010

Cara pasang button facebook share dekat blogspot ( Part 2 )

Selamat Pagi.

signup twitter dan churp churp untuk bukan bloggers. anda boleh earn duit dari bertwitter dan berfacebook je ! ;p

sekarang i dah boleh bergelek gelek sebab button facebook share yang i nak sangat dh berjaya i buat. mula mula i buat semalam and dua hari semalam macam tak berjaya sebab bila share yang entry ke dua dia masuk entry pertama punya entry ( ? ) lepas tu rasa kecewa, i biar kan je. sampai lah tadi ada blogger tanya macam mana nak letak button share like that.

okay entry ini sambungan dari cara letak button like and share facebook dekat blogspot. kali ni i nak share button yang ada count dekat tepi dia. macam smart kan? ye lah kalau kita like saja, dia cuma bagi link tapi kalau kita share, mayb akan ada thumbnail and sedikit cerita tentang apa yang kita share tu. so u guys sediakan buku nota, salin tutorial dekat bawah :P




1.Login ke Dashboard--> Layout- -> Edit Html

2.Click Check pada "Expand Widget Templates"

3.Cari kod di bawah ini (Ctrl-F):
<div class='post-header-line-1'/>
4.Sekarag copy kod Facebook Share Count Button dan paste di bawah kod tadi:
<div style='float:right; margin-left:10px;'>
<script src="http://widgets.fbshare.me/files/fbshare.js"></script>
</div>

NOTA: Jika tidak jumpa kod div class='post-header-line-1'/ dalam template html, paste kan jer kod Facebook Share Count Button sebelum kod ini data:post.body/

Untuk jenis icon yang lain:

1.
<div style='float:right; margin-left:10px;'>
<script>var fbShare = {
url: 'http://YOURBLOG.blogspot.com/',
size: 'small',
google_analytics: 'true'
}</script>
<script src="http://widgets.fbshare.me/files/fbshare.js"></script>
</div>
tukar text warna biru kepada url blog

2.
<div style="float:right;padding:4px;">
<a expr:share_url='data:post.url' name='fb_share' rel='nofollow' type='box_count'/>
<script type="text/javascript" src="http://static.ak.fbcdn.net/connect.php/js/FB.Share"/>
</div>
3.
<div style="float:right;padding:4px;">
<a expr:share_url='data:post.url' name='fb_share' rel='nofollow' type='button_count'/>
<script type="text/javascript" src="http://static.ak.fbcdn.net/connect.php/js/FB.Share"/>
</div>

CREDIT : kepala bergetar :)

sekarang, masa untuk facebook membiak. kita tengok smpai bila HAHAHA btw Harap dapat membantu kau orang semua. oh siapa nak tahu macam mana nak buat cute profile, boleh pergi dekat belog cybernatic ni heh :P

50 komentar:

  1. wahhhh... saya pun dah buat tutorial ni.. huhuhuhhu...

    tapi macam ner pulak nak letak facebook like tu ek..???

    BalasHapus
  2. ayie.

    haaa button like ada dalam entry ini hihi

    Cara letak button like facebook

    BalasHapus
  3. sgt berguna =)
    thank you to you ;*

    BalasHapus
  4. Salam..
    sy tgh cube utk wt tutorial ni..
    tp 'data:post.body' dekat edit HTML sy xde la...
    nak wt cmner erk...?
    thnx u

    BalasHapus
  5. hani.

    sama sama dear :*

    rosmerah.

    i dh bls dgn shoutbox u :*

    BalasHapus
  6. Thanx for sharing....nanti nak try. Sebenarnya apa tujuan button fb share tu?

    BalasHapus
  7. ayu.

    hee button tu nnt, if kwn u share dlm facebook dia, kawan kepada kawan u akan berminat and view ur entry. so dpt traffic also dpt kawan baru and dorg dpt information :P

    BalasHapus
  8. lol KB lak dpt name. tutorial ni ade dalam facebook developers punye site kekekeke

    BalasHapus
  9. arc.

    gua curi entry dia tp gua kredit lh HAHAHA

    BalasHapus
  10. ramai yg pasang, tp nape sy still xnk pasang2 lg ek..hukhuk

    BalasHapus
  11. xpo.

    baik awk sokong tutorial saya ni HAHA

    BalasHapus
  12. benda ni lah yang ku cari2
    arigato liyanaa

    BalasHapus
  13. @Liyanaa.
    saya dah berjaya!!! hehehe.. tq akk liyaanaa.. (^^)v

    BalasHapus
  14. Liyanaaa...!
    Dah buat..!

    TQ sooooooooo much..! Haha..
    ^^b

    BalasHapus
  15. thnxs akk cayangs...dh jadii

    BalasHapus
  16. Thanks..info berguna. menjadi aku buat. :)

    BalasHapus
  17. liyana, dya share tutorial ni ngan kawan2 ya...boleh tak? tq :)

    BalasHapus
  18. kalau pki templates yg bukan blogspot nye x bley letak mende nie erkk?

    BalasHapus
  19. try nak letak tapi xde kod ini data:post.body/ la..
    leh tolong x??

    BalasHapus
  20. dah try banyak kali dah , tak jadi jugak :(

    BalasHapus
  21. thanks 4 da tutorial...dh lame carik bendealah ni...;p

    BalasHapus
  22. THANX FOR THE TUTO..:)BERJAYA DAH..

    BalasHapus
  23. liyana. saye xleyh wat la.. kat html saye xde kot
    yang awak suh cari nie.. macamane ye? thanks for helping.. (:

    BalasHapus
  24. akak akak, macam mana letak logo yang ada facebook, tumblr, formspring tu dan lain tu kak? tolong saya kak :(

    BalasHapus
  25. Bapak ah susah nak buat benda alah ni....tak jadik jadik lagi...Huhuuuuuu :'(

    BalasHapus
  26. trimas cik lunia. suda buad. baru hapdet layout ;)

    BalasHapus
  27. mcm mane nk letak button share tuh kt bwh...

    BalasHapus
  28. @unafiey

    hye dear, nak letak butang share dkt bwh mana eh? :D

    BalasHapus
  29. @Siti Aisyah

    haii ;))

    dh tanda tak dekat

    2.Click Check pada "Expand Widget Templates" ?

    BalasHapus
  30. oh! dah lama cari benda alah ni..thanx..

    BalasHapus
  31. @restu resort

    Insyaallah, amin ;)) terima kasihhh <3

    BalasHapus
  32. terima kasih tuto and done! :) yeayyy

    BalasHapus
  33. Thank you for the tuto ... already done ... yeeehaaaa!!! I already follow u ... jom follow with the kitkat ....

    BalasHapus
  34. : thnx laling . i berjaya buat tutorial ni . :DD

    BalasHapus
  35. tutorial ini sangat membantu...terima kasih daun keladi =)

    BalasHapus

Terima kasih kerana membaca

Mari luahkan isi hati anda juga :)

1. Jangan emosi sangat tau.

2. Luahkan dengan nada comel.

Loading