Minggu, Mei 02, 2010

petua menghilangkan bintik hitam atau black head ♥

selamat tengahari.

sekarang i ada masalah yang teruk dengan bintik hitam atau black head yang merempat dekat kawasan hidung. yes dekat kawasan hidung lah paling banyak ada bintik bintik hitam T_T sangat hodoh, rasa macam nak cabut satu satu tapi biasalah gua kan pemalas HA HA HA

ini ada petua yang i ambil dari google.

Bintik hitam ataupun dikenali sebagai black head terjadi akibat daripada liang-liang pori yang tersumbat. Ini disebabkan oleh sisa kosmetik, debu atau kotoran yang tidak dibersihkan secara teliti.


Masalah ini dapat diatasi dengan melakukan scrub pada wajah supaya lebih bersih. Sebaiknya sebelum melakukan scrub, wajah hendaklah dibersih terlebih dulu supaya liang-liang pori terbuka. Setelah dilakukan scrub, bilas wajah dengan air atau toner untuk merapatkan pori - pori kembali. Lakukan seminggu 2 kali.

Terdapat beberapa petua yang dapat di amalkan untuk menghilangkan bintik hitam pada wajah. Antaranya adalah:

  • Rendamkan sehelai tisu ke dalam dua biji putih telur. Tampalkan tisu tersebut pada tempat yang ditumbuhi bintik-bintik hitam. Setelah kering, tanggalkan. Basuh muka dengan air bersih dan pencuci muka. Lakukan dua kali seminggu.
  • Lumatkan sehelai daun nangka yang agak tua dengan sedikit air. Sapukan pada muka yang telah dibersihkan. Setelah kering, bersihkan muka dengan menggunakan air suam.
  • Campurkan beras pulut dengan kulit kayu manis. Kemudian goreng tanpa minyak hingga kekuningan. Kisar dan gosokkan pada muka dua kali seminggu.

tapi gua rasa lagi senang gua beli daily pore cleanser dengan harga rm6.50 ini. walaupun kecil tapi gua bangga sebab gua adalah orang yang paling susah nak membazir, jadi i rasa macam tak payah lah pakai banyak banyak HAAA kan macam bagus betul i ni kan. tak suka membazir HA HA HA

and lagi bertuah sebab i sesuai pakai pencuci muka clean & clear, walaupun teringin juga nak pakai yang macam mahal mahal tapi tak apa yang penting perlu sesuai dengan muka. gua baru beli malam tadi and searang gua rasa macam bintik hitam dah mula hilang sikit sikit. best okay sebab bila gua pakai daily pore cleanser ini dia macam scrub yang boleh buat kan gua rasa best.

// haa, kejap nak tengok niyang rapik kejap :D

26 komentar:

  1. thx 4 ur info :)
    yg wat pakai putih telur tuh .
    ta pena jd aw .
    coz bintik itam sye amat degil .
    hahaha ~

    BalasHapus
  2. ya pakai pencuci muka yang ada beads lagi senang! *THUMBSUP*

    BalasHapus
  3. i pakai bioglo pun bagus jugak tau hehe :p best best. kalau macam nak buat yang tisu + putih telur ke apatah tu siapa rajin nak buat T___T lagi senang beli mask yang dah siap tinggal tepek dekat muka saja kan? hee. okay i benci bintik hitam :(

    BalasHapus
  4. lassie.

    serius x pnah jadi? okay tak jadi nak buat HA HA

    ailyl.

    yey, tapi risau kadang kadang takut tak sesuai kan? :P

    rara.

    haa i nak beli tapi mahal, kan i ni skrg tgh tak ada gaji dh HA HA HA :P tak apa nanti kalau ada duit dah keje i beli bioglo, nak merasa muka hitam hitam mst macam menyeramkan HA HA

    BalasHapus
  5. waa,, disini ada petua ea,, boleh guna, tp sy byk bintik2 hitam, hehhe

    BalasHapus
  6. akif mazlan.

    saja nak bagu gua sedih T_T HA HA

    BalasHapus
  7. ya laa ynn.. I guna bioglo sma mcm rara.ok Alhamdulillah.berkurangan..BIntik hitam I ni bukan saja ada dekat hidung, dekat pp, dahi, dagu suma adalaa.. haishh..

    Tp after guna bioglo, licin saja. :D oklaa u guna clean & clear. sesuai dgn muka.

    BalasHapus
  8. saye pon ade bintik itam kt muka..

    benci2..

    huu..

    BalasHapus
  9. salah2..

    bintik itam kt hidung..

    :P

    BalasHapus
  10. lepas ni kalau gua pnye blackhead tak hilang gua saman lu! hahahaha! gurau je :))

    BalasHapus
  11. feez.

    tak apa kita tunggu i dapat gaji ribu ribu nnt i pakai bioglo :P

    ayuna.

    kan kan? poning dh T_T cuba la pakai C&C :D

    alynn.

    gua dh seram dh. ini ugutan ni whahaha :P

    BalasHapus
  12. ok la yang kalo clean n clear tuh seswai ngan u...

    adoyai..
    kalo i,
    x makan saman betul..

    yg guna telur segala tuh..
    alahai,
    kalo macam i yang pemalas neyh..
    petua taw, tp x buat pn..padahal jimat

    BalasHapus
  13. ala, rase remaje sangat pakai clean n clear. HAHA ;p perasan kulit dah matang. huuu. tapi yang berjerawat tak elok pki scrub kasar tau.. (correct me if wrong)

    yana buat la pulak tutoril seo ;p

    nak tau jgk. heeee

    BalasHapus
  14. okey ke pakai tu? ntahla. dah tatau nak guna apa, sebab tetiba rasa mcm muka terus gila plus berminyak plus makin gelap. omgggg~

    BalasHapus
  15. (: tapy kalo kte menggunakan kan dua biji telur putih ., kte bule menggunakan nye bpre kali ?
    atau skly pkai terus buang ?

    BalasHapus
  16. kaLau nak hiLangkan bintik putih,di kawasan hidung cm mn pula?
    tau ka
    =.=

    BalasHapus
  17. i pki prduct mcm kt ats. mka jd gelap..bintik hitam hilng, tp muka dah tak cerah.

    BalasHapus
  18. btol yg guna putih telur tu..sye ade cube..lps cuci je mmg sye sntuh muke sye rse bersih terutama kat kwsn hidung.. :D tpi sye kdg2 mls jugak nk buat time sye rjin je sye buat..heheh...

    BalasHapus
  19. clen n clear 2 sya dh cuba ..
    x p x bkesan pon..
    x pe..
    nnt nak try lah..

    BalasHapus
  20. hai..sy pun ade blackheads gak..risau sesangat..bkn kt idung ja..stu muka la bleh dktakn...skng sy try oxy..dia ada pncuci utk blackheads,powder lotion..moisturizer..mcm2 la..ok jgk..tak berminyak..bru cuba arini..

    BalasHapus
  21. aku guna ST IVES APRICOT SCRUB...
    mmg puas giler ar pkai nih...
    abiz ilang bintik putih n itam kat muka aku..
    skali pkai jew tros ilang..

    BalasHapus
  22. mau cube la..

    gune ape2 pon sume cam x berkesan,huu...

    thanx 4 da tips k.klu mls sy cube clean n clear lak,ngee~=P

    BalasHapus
  23. saya ade bintik hitam kat hidung ....benci ...benci tau
    n sy cube hilang kan gune putih telur
    biler cabut jer melekat bijik2 kat tisu
    kalo kite wat selalu boleh hilang ker?
    sy xnak ade binti hitam tu tolonglau
    akak gune clean &clear tu boleh hilang ker bintik hitam tu kat hidung...kalo hilang sy pon nak pakai gak clean n clear tu

    BalasHapus
  24. saya ada bintik2 putih bukan hitam2..
    macam2 dah pakai st ives apricot scrub, daily pore cleanser dan the latest garnier men..
    pakai semua tu mmg la hilang..tp dlm 2 hari dah naik balik..geram betul..takkan tiap2 hari nak cuci muka..pegang hidung rasa kasar jer..i x suke..i hate u white head..over la pulak

    BalasHapus
  25. bsya dh try guna petua pth telur nie..dalam sbln dh..memang hasilnye megejutkan hehe..rasanya tiada produk yg leh ilangkan bende alah nie lam waktu yg sigkat..try la

    BalasHapus
  26. sy pun ada jga gna putih telur.. pas pkai mmg jadi la... tp lam smggu kemudian dtg blk... gerammnyer... mmg kena buat stiap mggu la... mls ase nk buat...

    BalasHapus

Terima kasih kerana membaca

Mari luahkan isi hati anda juga :)

1. Jangan emosi sangat tau.

2. Luahkan dengan nada comel.

Loading