Minggu, Agustus 29, 2010

Cara mudah bersihkan telur yang pecah.

SELAMAT petang 

HUYOO saya annoying sangat sangat bila memasak dengan menggunakan bahan seperti telur ayam. SUMPAH annoying gila eh taip macam ada capital letter pun sebenarnya annoying tak? kalau annoying bersabar lah HAHA oh sebab apa engkau annoying bila memasak ada telur ? 


sebab dia, kalau memasak telur, keberangkalian telur akan pecah adalah 50% heh kenapa pulak boleh pecah ini? macam mana tak pecah, telur tu kan lembut sangattttt kalau hendak guna dia kene lah lembut lembut sahaja tak boleh kasar kasar. liyana pulak adalah gadis kasar sikit, dia tak selembut nama dia (T_T) sebab itu telur akan pecah pecah kalau dia masak sampai dia cakap dalam hati 'serius fobia masak telur tsk' kasihan liyana.

lepas tu kannn, annooyinggg gila kalau telur tu pecah atas lantai lepas tu kalau lap guna kain nanti lendir lendir telur tu sibuk nak tergolek dari kainnnn, eeww annoyingnyaa (haa, hari ini inlove dengan annoying) LOL jadi dengan berbekalkan idea merepek dan searching di google, saya terjumpa idea menarik untuk membersihkan serpihan lendir telur di lantai itu ya. serius ini sangat berkesan untuk ahkak ahkak yang rajin memasak untuk suami anda, ecewah.
taburkan garam dekat atas lendir telur yang dah pecah tu. biarkan 10 minit dan garam akan menyerap lendir itu menjadi pepejal . lepas tu baru lah senang nak bersihkan telur.  
YEY cepat YEY sama saya YEY YEY lepas ini boleh pecahkan telur banyak banyak (kalau hendak emak mertua pengsan, silakan)

♥ okai bai.

20 komentar:

  1. haha, comel gila telur warna pink . minta maaf ye, sy takleh puasa, online time org ngah berbuka :P

    BalasHapus
  2. huhu. takpe tak annoying pun ngan telur. hahaha. :P

    BalasHapus
  3. haha.leh ajar bakal mak mertua pasal petua nie.haha.:p

    BalasHapus
  4. bagus bagus untuk dipratikkan. wahaha kak ynn dah bleh kawenn. LOL =P

    BalasHapus
  5. eh , comel telur warna pink ! x pe nanti adik cube , biar mak pengsan pulakk . bhahaha X)

    BalasHapus
  6. 10 min ?
    lame tuh ~
    takot terus terlupe jep . ngeee ~

    BalasHapus
  7. comey giler telo tu kaler PINK hehhhe

    BalasHapus
  8. woahh..petua yg sgt bergunaa!
    :D

    BalasHapus
  9. bagus tips ni.. nanti nak cari isteri kena tanya dia pasal ni dulu

    BalasHapus
  10. boleh la cuba pasni..tips xnk bg telur pecah masa tgh rebus xde ke?? :)

    BalasHapus
  11. kalau wujud telur pink macam kat atas tu, akak rasa akak mmg tak makan telur dah haha.lawa sangat!

    BalasHapus
  12. wahh~ thanx for sharing. lepas nie kongsi pulak macam mane nak lap muntahh ;P

    BalasHapus
  13. Teka-teki :

    Dalam banyak-banyak telur, telur apa warna pink ?

    Jawap! jawap!

    BalasHapus
  14. woww, yeke? ok, nice tips. akan dipraktikkan :) tq kak ynn! hehehee

    BalasHapus
  15. yeay!!
    tips berguna.
    lepas ni, kalo pecahkan telur, dah takde orang nak marah2, kalut2 nak bersihkan, sebab boleh guna garam je.

    BalasHapus
  16. amboi suka lah semua dah tahu macam mana nak bersihkan telur pecah now HAHA

    BalasHapus
  17. oi comel gile tu tolo kaler pink!nak nak!

    BalasHapus
  18. mesti cube! tapi i kalau masak lembut lembut je hakhakahak:P

    BalasHapus

Terima kasih kerana membaca

Mari luahkan isi hati anda juga :)

1. Jangan emosi sangat tau.

2. Luahkan dengan nada comel.

Loading