Senin, Januari 31, 2011

Darurat di mesir, nasib student malaysia !

Selamat pagi.

copypaste dari jomphp. BUSY tak dapat buat entry keh keh keh dan saya nak tekankan supaya CUKUP CUKUP LAH PASAL GOSIP ARTIS , saya mahu tahu nasib pelajar malaysia dia sana. pelissss ! bukak newspaper online malaysia, kes rita rudaini padahal kes student malaysia dekat mesir ni lagi haru :( sedih sangat baca notes dari ibu salah seorang student dekat mesir, miya wong. boleh baca kalau click ye T________T


1. Huru-hara dan rusuhan di hampir semua tempat di Mesir

huru hara di mesir

Rusuhan berlaku merata-rata tempat, orang awam bertempur dengan polis dan tentera…ramai terkorban, ramai cedera parah. Orang yang tak bersalah pun boleh jadi mangsa tanpa sedar.

2. Internet, Komunikasi Telefon Bimbit disekat

Dah beberapa hari sejak kerajaan Mesir menyekat Internet dan komunikasi telefon bimbit serta servis blackberry. Menyukarkan orang ramai untuk berhubung.

Ramai ibu bapa di Malaysia risau keadaan anak mereka di Mesir yang gagal dihubungi dan tidak tahu keadaan terkini isu di sana.

3. 6000 banduan terlepas dari penjara

Antara kes “prison break” terbesar setakat ini…6000 banduan telah terlepas dari penjara. 6000 tu jumlah yang sangat ramai, dan agak-agak apa banduan yang dah lama kena penjara akan buat bila dah terlepas?

Tak mungkin mereka insaf…yang pasti keganasan meningkat dan ramai menghadapi ancaman teruk.

4. Pelajar Malaysia dirogol, dirompak

Dengar berita ada pelajar Malaysia di Mesir yang telah menjadi mangsa rogol dan rompak. Rumah yang didiami mereka dicerobohi dan mereka tinggal dalam ketakutan.

Ini bukan perkara main-main kerana melibatkan maruah dan nyawa rakyat kita sendiri. Minta pihak kerajaan Malaysia memandang serius perkara ini, sebab kalau ikutkan coverage di akhbar dan tv sekarang memang langsung tak dipandang serius.

5. Darurat, krisis tempat tinggal dan makanan

Tahu tak apa masalah besar bila darurat berlaku? Ramai akan menghadapi masalah tempat tinggal sebab macam dinyatakan di atas, kena ceroboh, kena bakar dll. Nak makan pun susah, kedai mana yang berani buka time kecoh-kecoh macam nie.

Lagi parah bila ada kemalangan, luka-luka dan terkena penyakit. Silap-silap dari sakit ringan-ringan boleh maut sebab tak dapat rawatan sebetulnya.

6. Bloggers seluruh Malaysia, take note!

Sebarkan maklumat berikut; dan minta kerajaan Malaysia memberi priority sebaik mungkin untuk isu ini.

Kita memohon supaya kerajaan Malaysia memandang serius hal ini. Bukan sahaja di Mansoura, malah di seluruh Mesir keselamatan rakyat kita terancam.

Segala update berkenaan keadaan di sana boleh dibaca melalui blog Krisis Mesir, Nasib Pelajar Kita

Jika ada cadangan di luar sana untuk membantu kami mendapatkan perhatian kerajaan Malaysia, sila hubungi Nurul Nadia Binti Md Zin di 017-3193923

Atau melalui:
Facebook: Nuvul Nadiva Dizavch
Twitter: DyyaDizarch
Blog: Nadia-ism
YM: nadia_mdzin2001@yahoo.com

Please let all Malaysians know about this. I will do the same but I need your help too especially to all the bloggers out there. May Allah save our citizens there.

- Nadia

7. Sebar-sebarkan berita mengenai ini

Mintak tolong sebar berita ini di facebook, twitter, yahoo messenger, email dll. Nak copy paste tak bagi kredit pun tak kisah kali ini, yang penting kita nak maklumat ini tersebar.

8. Bacaan berguna

Bagi yang tak tahu menahu mengenai isu ini boleh baca beberapa link berikut:

1. Krisis Mesir, Nasib Pelajar Kita

2. Ariffshah : Krisis Mesir Nasib Pelajar Kita

3. Obefiend – revolusi piramid bukan MLM Mesir

Sudah-sudah baca gosip artis Fasha Sandha dll, lupakan mereka seketika untuk memandang serius isu ini.

Yang ada Astro pun boleh tengok siaran Al-Jazeera. Sekian, entri khidmat masyarakat dari kami di JomPHP. dan liyana lunia yang copypaste suka hati aku sahaja WUUUUU/

okaithnxbai.

46 komentar:

  1. takotnya..arap bantuan cepat smpi la kat diorg,

    btw,ada jugak i kenal studi kat sana.takde berita lg ttg dia,arap3 selamat.

    BalasHapus
  2. i baru je bace pasal ni td yayang.
    eiii takotnye T____T

    BalasHapus
  3. Ya Allah,
    kau selamatlah mereka yg ada kat sana..smga pihak bwajib segera mngambil berat akan hal ni.jgn dok sibuk meraikan kmngn parti btnding,,nasib rakyat kt sana ambek brt jugak.

    BalasHapus
  4. risaunye...nape kt brite tv takde kecokh psl nie sgt? huhu~ sibuk dgn pilihanraya je..

    BalasHapus
  5. hope mereka yg ada kat sana di lindungi Allah SWT.
    aminnn~~~

    BalasHapus
  6. harap² Allah melindungi mereka di sana.

    BalasHapus
  7. doakn laaa kazen alia dgn sane slmat ehhh T.T

    BalasHapus
  8. kazen pmpn tqa pon ade 2 3 orang kat sane. hope semua orang kat sane okay. amin :)

    BalasHapus
  9. Ya Allah..sgt takut..kite kat malaysia pon dah seram sejuk dgr,budak2 kite kat sane macam mane la..kalo tak tetap kuat iman, mahu lemah

    BalasHapus
  10. mohon untuk copy di blog sy

    BalasHapus
  11. ya Allah , besarnye dugaan mereka !
    semoga mereka dilindungi di sane
    T_____________Y

    BalasHapus
  12. kesian diorang kan. terputus hubungan. hmmm Allah ada untuk mereka. aminn.

    BalasHapus
  13. risau sgt2 sbb kwn bek cik fyza jauh nun kat sne..de 2 org lak tu~ da xdgr kabar da...slalu on fb je msti nk chat~ skrg xde kabar~ hopely dorg ok n slamat

    BalasHapus
  14. ynn nak copy eh? credit to u. =)

    BalasHapus
  15. seramnyaaa ! moga2 Allah lindungi mereka . aminn

    BalasHapus
  16. @cik aryu

    ramai fbooker i , bloggers yg study dekat sana. takut sangat. and bila i baca notes dari mami miya wong lagi ayaq mataq luruh jaa :((

    BalasHapus
  17. @Nurain Hasan

    haaaa i berharap sangat malaysia takkan ada rusuhan sebegituq :((

    BalasHapus
  18. @Cik Dara

    betul tu dear :( jangan duk gosip sangat la :(

    BalasHapus
  19. @❤NazirahMoktar❤

    itu lh :( ynn hrp dorg tabah. dorg boleh survive. insyaallah, harap rusuhan tu tak berpanjangan tapi bila dgr 6k banduan terlepas, ngerinyaa :(

    BalasHapus
  20. @chenta

    bolehhh ! kita share selagi terdaya. terima kasih untuk jomphp :)

    BalasHapus
  21. @Zana Zingaa.

    haah cik :( sedih sgt sgt. baca mami miya punya notes tu lagi lah, betapa risaunya fmily dorg dkt sini :((

    BalasHapus
  22. @♥cik fyza ♥

    dua dua kwn cik fyza tu gegirl ke? hope dorg kuat, T____T

    BalasHapus
  23. @Nadd

    boleh dear, benda baik kita sharing2. credit to jomphp T____T

    BalasHapus
  24. @wannurfazrini

    amin. !

    @Zulfahmi Abidin

    insyaallah mereka dilindungi, kita mampu berdoa dr jauh, Allah maha besar :)

    BalasHapus
  25. hrap2 kwn2 kkak saya pon slamat di sana. smoga mreka dilindungi :( aminn

    BalasHapus
  26. semoga mereka selamat di sana.. ramai kawan tok kat sana!!!

    http://taq6889.blogspot.com/2011/01/rusuhan-di-mesir-tenat-rakyat-malaysia.html

    BalasHapus
  27. Risau..my BF ada dkt sne..lost contact since hari jumaat lepas.Hari Sabtu malam still waiting,mse tu tak tau line dah terputus.I mesej2 dia suh dia on9,tapi message x delivered
    Tak lme lepas tu baru ada kwan inform yang line internet,telefon sumer xde.masa tu memang dah risau gila.Nak tido pun tak boleh.
    Ahad malam isnin,try call dia.alhamdulillah,boleh pulak call.dengar suara dia,tau dia slamat.Lega sikit hati ni.

    Mintak semua doakan keselamatan students Malaysia di sne ya

    BalasHapus
  28. ada kawan kat sana . Harap diorang and student malaysia yang lain selamat .

    BalasHapus
  29. Semoga rakyat kita di sana dilindungi Allah..
    dan semoga urusan mereka dipermudahkan Allah..
    sama2 kte brdoa..

    Terbaru:
    -TERKINI: KRISIS DAN DARURAT DI MESIR, BUTAKAH KITA?
    -HARGA MINYAK NAIK LAGI PADA 1 FEBRUARI 2011

    BalasHapus
  30. kakak kite kat sane..
    risau :(

    BalasHapus
  31. semoga diorang semua selamat! OmAllah, kesian gila diorang :'(

    \\ Mohon copy :)

    BalasHapus
  32. setakat ni kt sini students malaysia okay...tunggu diorg amik bwk balik jer..

    arini tnet da dpt..alhamdulillah :)

    BalasHapus
  33. ya Allah..
    slamatkanlah mereka yg masih brada disana..
    kwn sy pun ade kat sana.. :((
    huhu..

    BalasHapus
  34. sangat sedih.. isu membawa pulang pelajar Malaysia di Mesir juga dipolitikkan oleh golongan tak bertanggungjawab

    Mari lihat dan baca Sedihnya Isu Membawa Pulang Pelajar Malaysia di Mesir dipolitikkan

    BalasHapus
  35. Cukup sedih, isu bawa pulang pelajar malaysia pun nak dipolitikkan.. :(



    Mari lihat dan baca Sedihnya Isu Membawa Pulang Pelajar Malaysia di Mesir dipolitikkan

    BalasHapus

Terima kasih kerana membaca

Mari luahkan isi hati anda juga :)

1. Jangan emosi sangat tau.

2. Luahkan dengan nada comel.

Loading