Selasa, Oktober 21, 2014

Luahan pemandu lori



Sejak adik kita masuk kolej vokasional Butterworth memang setiap bulan samada sekali atau dua kali kita sekeluarga berulang-alik ke Butterworth dan terus patah balik ke Gombak dalam masa sehari itu, memang kene hadap lah lori-lori disepanjang highway utara-selatan dan paling menakutkan bila nak masuk terowong menora di ipoh memang seram tengok lori belakang kita turun bukit lajuuu sangat tapi nak buat macam mana kan lori tu berat. kita yang duduk depan dia pun buat apa kan? pandai-pandai lah masuk lane yang sepatutnya


Apak steady drive dari KL ke Butterworth tapi kadang-kadang anak dara ini juga yang kene drive kalau dia dah penat sangat. nervous gila bawa kereta sebelah-depan-belakang banyak lori T______T


kekadang hangin juga kenapa lori ada waktu peak hour contohnya waktu cuti sekolah, kalau masih ingat beberapa minggu lepas sebuah lori mengalami kerosakan brek lantas menghentam kereta depan di terowong menora. bukan menghentam sebenarnya, saksi nampak lori tu panjat kereta depan macam lintah jumpa mangsa, al fatihah untuk mangsa T______T

Semua marahkan pemandu lori, saya pun marahkan pemandu lori tu. tapi disebalik kejadian kita tak tahu apa perasaan pemandu lori. nak hentam kiri nak hentam kanan? nak bunuh diri atau nak korbankan orang lain ?
Kadang-kala kita sebagai pengguna jalan raya pun perlu hormat sama. kalau rasa kereta kita tu kecil dan lori lebih besar, hormat lah sibesar itu. memang kadang-kala pemandu lori menggila, tapi tak semua. kita mengalah sajalah.

7 komentar:

  1. paling sakit hati lah time pagi2 nak pergi kerja.. time tu jugak lah lori keluar dr tempat persembunyian beramai2. huhu.. ada driver yg bertimbang rasa tapi ada jugak driver lori yg tak consider dgn kereta2 kecik, rasa mcm nak carut2 je..

    BalasHapus
  2. setuju dengan kak liyana... kesian jugak yer pada pemandu lori..abg long kite pemandu lori jugak, mcm boleh imagine ar keadaan nya... :D

    BalasHapus
  3. Terbaik luahan ni. Jadi peringatan untuk pemandu2 lain temasuk IM

    BalasHapus
  4. fuhhh.. pringatan bersama.. trbaik ar :)

    BalasHapus
  5. Baca pun dah terbayang suasan. T^T ngeri.

    BalasHapus
  6. selalunya kalau jumpa lori ni takut betul kalau dia terhimpit kiri kanan. risau. tu yg kkdng main pecut je kalau lalu sebelah lori.

    BalasHapus
  7. Ikut highway boleh tahan lagi.. Lagi seram kalau ikut jalan lama.. Lori banyak.. Huuuu..
    Rosmiza Ali Official Blog™

    BalasHapus

Terima kasih kerana membaca

Mari luahkan isi hati anda juga :)

1. Jangan emosi sangat tau.

2. Luahkan dengan nada comel.

Loading