Senin, Oktober 13, 2014

Malam BBQ AMJ dan resipi ayam panggang dan sos blackpepper

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ

Malam BBQ AMJ dan resipi ayam panggang dan sos blackpepper. Oh panjang betul tajuk entry ini kalau boleh nak masuk Malaysian Book's of Record sebagai tajuk entry terpanjang tetapi apakan daya ramai lagi yang mampu menulis tajuk entry sepanjang-panjangnya. setakat beberapa patah perkataan sudah berasa panjang dan boleh masuk Malaysian Books's of record dah boleh pergi makan nasi lemak sana.


Alhamdullilah, majlis BBQ berjalan lancar walaupun plan dia pukul 2pm, pukul 3pm cari bahan, pukul 6pm siapkan bahan perap, arang, pukul 8 tetamu tak seberapa datang. Mula-mula sebenarnya plan dia kami lima beranak je tiba-tiba rasa macam beronok jika ramai maka beberapa tetamu tak seberapa telah dijemput.


Sebelum terlupa baiklah saya catatkan resipi ayam bakaq bbq bak kata emak resipi main hentam sahaja kahkah




Resipi perap ayam bbq main hentam
1. Blend cili kering,  bawang merah,  bawang putih,  halia,  lada hitam
2. Tambah minyak ciked,  lumur ayam dengan bahan. Perapan
siap !



Resipi blackpepper sauce hentam sahaja
1. Panaskan planta dalam periuk , tumis bawang merah dipotong dadu
2. Tumbuk halus lada hitam. Tabur dalam periuk
3. Masukkan air 2cawan dengan 1kiub ayam
4. Bancuh tepung jagung dengan air,  tuang dalam periuk
5. Siap! 

Muka kepedasan katanya, sos blackpepper cikna pedas menyengat T_T

Makanan bbq yang tidak seberapa tetapi puas hati dapat menyerapkan didalam badan
anak buah ke tiga, adeq !
amboi seronok dia makan ya
Haji Ainul yang puas hati dengan bakar-annya sendiri
Hajah Salmiah tengah complain cili sebijik tak potong habis masa liyana lunia buat air asam. baiklah emak, maaf T_T

tiba-tiba cuba anda fokus pada tengah gambar, nampak tak mata bercahaya? chibi gemok pun sibuk nak membakar. baiklah!

4 komentar:

  1. hahaha. chibi tu pun join sekaki keewww?

    mana ayam panggang nya? kata nak pos laju kat kitewww

    BalasHapus
  2. Sedapnya ayam panggang.. Masa raya tahun lepas plan nak berbbq ngan family.. Sekali kesihatan tak mengizinkan.. Melepek sepanjang raya minggu pertama.. Huuuu...
    Rosmiza Ali Official Blog™

    BalasHapus
  3. best gile gathering cmni. bila la abg aku nak buat. haih

    BalasHapus
  4. Bestnya. Sekali sekala berkumpul reramai macam ni.

    BalasHapus

Terima kasih kerana membaca

Mari luahkan isi hati anda juga :)

1. Jangan emosi sangat tau.

2. Luahkan dengan nada comel.

Loading