Senin, Juli 25, 2016

Ragam bayi 6 bulan



Ragam anak pabila menjejak usia 6 bulan tepat 1 syawal lalu mula berubah daripada seorang bayi pendiam kepada bayi yang lebih ceria (hmm!) . Alhamdullilah selamat juga membawa dia berkunjung ke rumah saudara belah suami aku dekat Muar sana. Dua hari satu malam je tapi penat dia bukan kepalang.

Sekembalinya pulang ke Meru mula lah bayi ceria ini bertukar bulan. Selalunya waktu siang hulur nenen terus tidur tapi kali ini hulur nenen, dia akan berteriak menjerit meraung bergulung-guling setiap kali nak tidur. Hanya waktu siang. Macam kene dera T.T 

Wkwkwkwkwkwkwkwkwkwkwkwkw

Hampir hilang pedoman juga emak dia ni dibuatnya. Tapi nasib baik duduk rumah mertua so mak mertua lah yang tidurkan dia dalam bilik aircond. Boleh la 2 jam dia tidur swpanjang siang tu T.T

Masuk minggu ke2, aku dah bijak sikit. Setiap kali dia tunjuk perangai yang boleh buat emak hilang pedoman aku terus pasangkan surah ruqyah dekat tepi dia. Terus mata stim dan tertidur sendiri. Jadi disini aku akan gunakan senjata aku untuk menidurkan dia. Tapi ada satu hari dia taknak juga maka aku guna bom atom iaitu bedung dan tertidur lah dia 3 jam straight hmmm

K lah next time nak cerita pasal pemakanan dia plak. Peduli lah takde yang baca pun !!!






Selasa, Juli 19, 2016

Kenapa perempuan tolak poligami

Sedih la pepagi lagi aku dah terbaca conversation orang bermadu ni. Suami sibuk layan isteri kedua, isteri pertama dengan anak 5 orang duk rindu kat dia sebab tak balik-balik. Isteri kedua kaki kongsi semua benda nak kongsi, keluar makan dengan suami pun kongsi kat FB kecik hati isteri pertama tengok gambar mesra dorang.

WEH SUMPAH SEDIH RASA NAK NANESSSS JOM LA NANES SESAMAAAAAAAA T.T


Copy dari IIUM CONFESSION - BM

Thanks admin sbb approve penulisan aku ni. Thanks jugak yg sudi bagi pendapat & support aku. Aku nak kan semangat je

Salam & hi korang. Aku istri pertama, ye suami aku ada dua bini. Bini ke dua mmg lagi cantik & muda dr aku. Hati aku? Tak dpt aku gambar kan

Aku ada 5org anak, semua comel comel & memang semua bijak pandai. Suami aku baru nikah dgn madu aku tu setahun lps. Ye aku tahu. Aku sndiri terima dgn hati terbuka. Dari dia org buat maksiat blkg aku, aku bagi je izin dorg kawen. Aku taktau sakit nya macam ni, sungguh aku taktau. Sakit sangat. Walau pun aku tahu aku sndiri yg bagi. Tp…..

Ye madu aku tgh pregnant skrg ni, dia muda & org ipt macam korg. Aku? Dulu bljr mdrsh je. Aku tahu aku tak brp pndai nak bandingkan dia. Aku lahirkan anak anak aku secara czer, yg last ni aku dah ikat. Sbb doc kata bahaya utk rahim aku. Yg bongsu ni umur 2 tahun. Comel sangattt  hihi aku syg anak anak aku.

Tp sejak kebelakangan ni suami aku pelik, dia tak berapa hiraukan aku. Mungkin penat sbb madu aku tgh pregnant. Tp aku perlukan perhatian jugak. Asyik pergi umah sana je. Anak anak aku tanya, ummi! Abiy mana? apa aku nak jwb? Aku kata, abiy keje ngan mommy kat luar. Anak anak aku mmg kenal madu aku ni.

Aku sedih, bila mana madu aku upload gmbr sweet sweet dgn husband aku. seronok aku tgk, tp airmata aku jatuh. Aku sedih. Aku rindukan suami aku yg dulu. Yg selalu ada dgn aku. Mana dia pergi? Kalau sape sape jumpa, bgtau dia. Aku rindu ni. Hmm

Dulu aku ingat lagi, aku kawen ngan dia, motor je ada. Dr kena brhenti keje sampai dah ada keje sampai dlu takde business skrg dah ada business sndiri. Aku senyum je ingat balik kenangan kita semua. Abiy ingat tak agak agak nya ye?

Ye, madu aku sama. Pakai niqab. Budak uia. Aku tahu dia baik, tp hati aku ni knp tak baik baik. Hmm aku cuba redho. Allah kuatkan aku

Aku ingat lagi, dulu abg kata abg takkan dua kan saya. Abg akan sygkan sy sampai bila bila. Tp lps saya ikat & tak dpt mengandung abg tak nak saya dah ke? Abg tahukan, saya perlukan suami disisi saya, saya tahu abg mungkin dah lupakan saya. Abg pun jarang balik & jenguk anak anak. Hmm

Harini anniversary kita, abg tak wish pun. Syg tgk kat fb abg, abg upload pergi makan dgn dia. Happy nya abg. Hmm takpe lah. Mungkin abg terlupa, mana tahu kejap lagi abg balik surprise kan syg kan? hihi tak sbr nya.

Abg.. Ingat lg tak dlu? kita naik motor sama sama sampai anak 2 org, berpanas berhujan. Kita redah je. Abg ingat tak yg dlu kita pergi zoo bwk anak anak, kita amek gambar sama sama. Abg ingat tak? Yg kita gelak kan iman sbb dia kena kejar monkey tu. Lawak kan abg? Mana abg dlu? Syg rindukan abg yg dlu. Kalau ada sesiapa jumpa suami sy, suruh lah dia balik. Sy rindu ni.

Ingat tak dlu, tiap kali abg demam, abg mintak nak bubur syg masak. Sedap kata abg. Kalau abg tak sihat, abg balik lah. Syg masakkan lg utk abg. Abg makan bnyk bnyk tau. Biar gemok hihi

Abg.. syg rindu ni.. raya pun abg raya dgn dia.. syg tak marah, syg cuma rindu… Syg tahu, abg slalu mrh kat syg sbb syg suka bebel.. syg slalu merajuk.. syg suka nangis.. syg janji tak buat dah..

abg balik lah.. syg kesian tgk anak anak.. syg sedih tgk anak anak tnye abg.. baju raya abg pun tak sempat abg pakai lagi.. masih tergantung dlm almari tu.. hmm

kalau abg dah tak marah, abg balik tau.. Kalau intan ada baca ni, suruh lah abg balik intan… kakak rindu.. anak anak rindu… Kakak tak marah intan & abg..

Kalau ada yg jumpa suami aku, suruh dia balik.. kami tggu..

Istri mu yg merindui

– Insan pilu

INI LAH PUNCA UTAMA KENAPA SEMUA PEREMPUAN TOLAK POLIGAMI. FAHAM TAK?????

Minta jauh la dari aku dan family aku berdepan dengan kaki kongsi mcm ni. Allahu T.T

Senin, Juli 18, 2016

Eczema : kesan steroid pada kulit

Sejak menjadi seorang emak ni kita memang paling risau bila anak naik ruam sampai kulit menggelupas merah dia pun naik tak selesa kita yang tengok ni pun tak selesa. Paling risau kalau dia ada eczema sebab aku dengan suami takde masalah eczema tapi adik ipar aku ada eczema yg agak teru. Sekarang dia dah 16 tahun . Sedih tengok kene guna ubat steroid tu pastu nak makan seafood pun takut T.T

Masa ni risau sangat bawa dia pergi jumpa PAED, mmg dorang bg ubat base steroid la. Pegi sana je RM100. Tapi Sampai skrg ubat tu banyak lagi. Aku pakai sikit je sbb suami bising masa tu aku taknak letak tapi alhamdullilah ruam dia tu tak melarat and sekarang bebas ruam panas. Moga kulit dia kuat mcm kulit emak dan bapak dia huhuhu

So kita dah dapat keizinan untuk share pengalaman akak ni yang mempunyai masalah eczema sejak berumur 4 tahun sehingga lah dewasa :(


Assalamualaikum...tergerak hati nak bercerita pasal kisah saya kat sini untuk rujukan parents atau sesiapa yang ingin tahu pasal apa yang steroid dah lakukan pada diri saya sebab tgk..banyak lg parents dan org kat sini still recommend steroid untuk rawatan mereka...

Seingat saya,saya memang ada ekzema dari 4 tahun...time ni dah tepek dgn cream putih dlm bkas bulat tu...n umur 6 tahun saya tibe tibe kene asma...boleh kata every month kene hospital amek gas....benda tu berterusan sampai umur 10 tahun....time tu ekzema still ada  tp berkurang,bila asma da baik ekzema menjadi jadi....n yes memang pernah try cara tradisional tp taktahu plak tu healing crisis jd ingat xserasi...

start sekolah menengah ekzema still xelok...try pergi hospital doktor pakar time form 2...dia beri ubat steroid n yes baik,elok,kulit bersih tp kene consume ubat memanjang,kalau stop lg terok jd..bila kat kolej pergi lg sekali ntuk dptkan ubat sbb tgk xbaik baik n time tu trok sgt,ubat selalu mkn dh xjln...n yes macamnila ubat yang doktor bg(seperti dlm gmbr tahun 2012)....dekat rm700++ kene....kalau tgk btul btul status saya,saya mg xske amek ubat byk tp time tu kunun "nak sihat",jd ikutla ckp doktor pdhal kwn dah nasihat dah...hmm

yes betul,saya xtipu....kulit saya bersih,cantik,putih kemerahan dan gebu org kata...org puji kulit saya cantik,sbb merah putih mcm chibi maruko chan tp hakikatnya saya kenela bergantung dengan ubat ubat ni....pernah saya stop?pernah....stop jadi apa?jadi teruk,garu mcm monyet org kata,bila ubat habis kene renew kene renew...buat perabih duit makpak ja...sampai kdg nk nanges tgk org enjoy takda tgaru garu ke apa bila peluh main lecak mkn seafood tp saya???boleh buat semua tu tp ubat jd peneman setia...smp satu tahap saya nmpk pelipat saya dah mcm org tua,leher kaki hitam berparut...sedih sbb terpaksa pasrah konon nasib saya memang mcmni smp mati

sampaila tibe tibe anak buah saya kene psoriasis tahun 2012 lepas cucuk vaksin...kakak n abg ipar saya sekali je bubuh steroid...lpastu dorg jumpe pasal keburukan steroid ni..diorg stop steroid n gne natural ways..mule mule jadi teruk,semua orang mrhkan dia termasuk saya sebab konon faham perasaan orang yang duk tergaru garu ni...diorang still gune natural ways..diet n pemakanan yang betul..sampaila tiba tiba saya terjumpa pasal cara natural untuk sembuh n pasal kesan steroid untuk ekzema

sebaik dapat tahu pasal kesan steroid pada penyakit kulit ni,terus saya nekad stop dan support kakak saya,dia bersyukur sebab katanya doa dia terjawab oleh Allah untuk gerakkan hati saya...Alhamdulillah..saya ubah pemakanan saya,saya berpantang saya consume ubat homeopathy.memang teruk saya kene healing crisis sebab saya stop 100% steroid n terus ke natural(walaupun sbenarnya kene slow slow stop steroid hakikatnya),malam malam saya garu garu,kulit merah terbakar,mandi pun nanges nanges tahan pedih,kulit kering berterabur sana sini,time malamla waktu paling menakutkan untuk saya sebab waktu ni memang aktif gatal dia...lepastu saya pergi try buat blood test teruk result saya sampai orang tu cakap"i xpernah jumpe result allergy test orang macmni"...dalam hati saya biarla teruk dulu drpd kene bergantung pd ubat..,saya nak pulih saya nak sembuh...saya nak mcm org lain....nak aktif bersukan,nak berlumpur nak makan seafood nak bela kucing...saya taknak ubat dah...saya nak kulit cantik tnpa perlu bergantung pada ubat...

yes,tangan saya berkedut mcm org tua time tu pdhal umur baru 19 waktu tu....org kata kata saya"dahla tangan macam org tua",ada yg housemate saya dia bw kucing dlm rumah,saya ckp saya xle ada kucing,saya tunjuk result kat dia,dia tulis kat twitter dia"haih taktaula nak kesian ke nak gelak bila dia tnjuk psl penyakit dia"...tp saya redha,biarla org cakap apa,saya taknak doakan diorg kene juga mcm saya sbb saya tahu azabnya sakit ni...niat saya nak sembuh untuk memudahkan urusan saya,mudahkan melakukan kerja kerja rumah untuk parents saya,cuci pinggan kemas rumah semua...

skrg da 22 saya masih dalam proses pemulihan tapi lagi better dari sebelum ni,kulit muka dah bersih sebab kurg tepek steroid sebelum ni,tinggal kaki dan tangan je,bdn alhamdulillah takda...anak buah saya Alhamdulillah dah sihat mcm dalam gambar tu...kalau dulu selalu merengek nangis melepet kat mak dia tp skrg dia dah boleh makan seafood,ayam,telur semua,buas,nakal suke buli saya hehe!Alhamdulillah....

sekarang saya banyak share pasal maklumat ni kat orang ramai..smp org ingt sy nk jual produk pula hehe
saya share sebab saya kalau boleh taknak sesiapa lalui apa saya lalui sekarang ni....tak kisahla untuk parents yang ada anak ekzema or untuk diri anda sendiri,,,steroid will harm u...saya xckp atau anti dengan ubat doktor ye,ada certain case memang kene gne ubat hospital,tp kalau eczema,steroid is not the best choice.now I choose homeopathy instead of steroid cream....biar bersih,detox badan saya,Dan pulih sepenuhnya InshaAllah

n last but not least thankz untuk akak akak admin dan doktor yang aada dalam ni sebab wujudkan group ni dan share info info yang berguna untuk rujukan...files memang tiptop dan berguna sangat....saya waktu mule mule join sini perkara pertama saya buat adalah research...saya baca files files,baca komen komen dan buat rujukan....taktahu apa baru tanya,jawapan saya nak takda dalam group,baru saya tanya...Alhamdulillah takda kene marah mcm org selalu cakp...sepanjang saya baca komen,org org yg selalu ditegur ni mereka yang xbaca files dan yang recommend steroid/chemical cream,mereka ni mrh sbb dah lalui semua ni dan xnk perkara sama berlaku kt org lain...kalau mereka 24jam nk "menyinga",saya rs sayala mangsa paling mudah sbb saya lg muda dr mereka ni tp Alhamdulillah xpernah sekali pun kene mrh sebab ikut guidelines kt sini

saya mungkin takkan cerita pasal baik buruk sesuatu benda kalau bukan atas pengalaman saya sendiri....tapi sebab saya dah lalui sakit pahit,dah try ikut guidelines kat sini sebab tu saya berani bersuara..kalau tak saya takkan buka mulut,mungkin saya akan angkat kaki dr group ni kalau ia tak berlaku kat diri saya sendiri atau apa yg disampaikan xbetul dan salah,mmg saya angkt kaki tp Alhamdulillah banyak perubahan yang baik berlaku kat saya..Alhamdulillah skg umo da 22,  saya doakan semua sembuh cepat dan takkan ada sapa lalui apa saya lalui,amin terima kasih semua :)

Alhamdullilah moga sis suhaini semakin sembuh dan bebas steroid dan eczema insyaAllah boleh makan seafooddddd pasni yay!  Jadi korang kalau ada masalah eczema, or anak korang ada masalah eczema atau adik kakak emak abang jom kita bantu dorangvmerawat eczema dengan cara semulajadi. Jangan lupa join page kumpulan sokongan eczema di facebook dan baca banyak lagi pengalaman ngeri penghidap eczema dan cara mereka merawat diri in natural ways. InsyaAllah setiap sakit ada ubatnya 💕

Minggu, Juli 17, 2016

Cermin mata patah !


So selepas dua tahun aku pakai spec murah yang aku buat kat kedai cermin mata sebelah mcd taman sri gombak tu maka semalam berakhir la riwayat dia? 

Siapakah saspek yang menamatkan riwayat cermin mata itu? 


Hai ye boleh berkenalan?

Sabtu, Juli 16, 2016

Alkisah nama anak

Muhammad Alfi Fayyiz Bin Muhammad Faweez Iqram 

Panjang betul nama anak aku bila digabungkan dengan nama ayah dia hahahahhaha!

Sebelum bersalin memang tak expect dapat anak lelaki. Kitaorg ingatkan baby girl sebab orang kata pregnant baby girl ni alahan teruk baq ang. Aku alahan teruk sampai lahir la budak kenonet ni. Tiap masa muntah, nak masak untuk suami muntah, bau orang memasak muntah, bau perfume suami muntah.

Memang teruk la sampai berat masa pregnant tak naik-naik. Kene bebel dengan nurse tiap kali checkup.

Ok tadi nak cite pasal nama anak kannn?

So kitaorg sibuk la cari nama baby girl. Memasing nak simple and berciri bunga

Orked
Dahlia
Melur
Cempaka
Lily
Mawar

Sampai tak terfikir pasal nama babyboy eh lagipun nama baby boy susah la T.T 

Okay pastu dah selamat meneran, doktor tunjuk baby siap tanya baby apa ni? Aku masa tu blur habisvtapi aku nampak benda hitam kat kelangkang dia hahahahahah rupanya burung dan telurnya hahahahahah

Jadi sepanjang 7hari berpantang tu aku decide nak bagi nama bermula dengan A sebab aku nak dia jadi orang pertama kat sekolah tu T.T tapi nenek-nenek dia suruh letak Muhammad lebih molek katanya..

Kat JPN pun suami masih teragak-agak nak letak ke tak dan kemudian dia letak juga Muhammad :')

Muhammad Kasih sayangku yang Berjaya . 

insyaAllah amin 💕

Muhammad Alfi Fayyiz

7 January 2016
7.50am
Hospital Selayang

Minggu, Juli 10, 2016

Perempuan menyusahkan #1

Perempuan ni memang suka menyusahkan.

Menyusahkan diri.
Menyusahkan suami.
Menyusahkan keluarga.
Menyusahkan kawan kawan
Menyusahkan kucing !

Tapi masalah utama dia tentulah menyusahkan diri sendiri! 


Contohnya macam aku lah!!!!

Nak cite ni nak cite semalam raya ke4 pukul 10pm aku rasa cam suami emo dengan aku tetiba je hempas bdn kat katil lepas balik raya. Aku ingat dia marah sbb aku nk naik keta kakak aku pastu aku pun sedih tengok dia emo . Memacam la aku fikir sampai tertido ! Suami marah aku la-suami terasa dengan aku la-berakhirnya cinta ini la- sampai mentik air mata aku...

So pagi ni bila dia dah okay baru dia bagitahu smlm dia sakit kepala lepas makn kambing

K

Abis yang aku fikir berbukan sampai nanes nanes tertido tu apa cite?
Loading