Senin, Agustus 24, 2009

Puding bandung berendam.

*i bagi amaran dlu eh. dilarang mentengok entry ini sampai habis kecuali kuat semangat HAHAHA


hari pertama ramadhan. i dah ada dekat gombak. mana boleh lepas bersahur dan berbuka hari pertama dengan family. kenott lepas lah kan even balik jumaat pukul 6 pun i dah siap pesan suruh amik i dekat unisel tu tiap minggu untuk bulan ramadhan saja HAHAHA keji gila gadis ni tsk



jadi hari kedua ramadhan, i nak share dengan u, satu resipi turun temurun sebagai pencuci mulut. pencuci mulut adalah dessert(atau nama lain kue-kue, confirm i pegi check kamus indonesia tau =_+) dan bukan desert(gurun pasir atau padang HAHA) eh nak cuci mata pun boleh sbb i suka colour pencuci mulut ini tau. betul punya suka sampai ta sabar nak masuk dalam mulut dan merasa kesedapan susu dan sirap. ewahh, orang tengah puasa i boleh buat entry resipi pulak kan HAHAHAHAHA.



okay first, sediakan sebungkus roti, sebungkus roti yang pendek atau panjang, apa² jenama pun ta peduli. ikut suka anda sendiri ^___^. setiap keping roti, di sapu marjerin ya. selepas menyapu penyapu marjerin, di potong secara dadu atau kecil² lah. selepas itu ketepikan.



kedua. buat air sirap bandung. tahu kan? ambil sirap dan susu pekat, masuk kan ke dalam jug eh, buat secara pukal, kemudian rasa lah manis cukup kah(tidak boleh merasa di bulan ramadhan sebelum azan maghrib,batal puasa HAHA) atau kurang pekat tambah lagi sirap. sampai betul² puas hati dengan kecantikkan air sirap bandung itu heh.


ketiga. masukkan roti yang di sapu marjerin dan dipotong dadu kedalam tupperware yang besarr. tak perlu loyang untuk dibakar. tak perlu. kemudian terus tuang air sirap bandung kedalam roti yang disapu marjerin dan dipotong dadu tadi. pastikan air sirap menutupi setiap penjuru roti. biar roti itu dalam keadaan lemas HAHA

kali ini, sirap bandung dia agak kurang, tsk +___+

keempat. masukkan terus ke dalam refrigerator dan tunggu sehingga waktu berbuka. bila dengar azan, boleh lah terus merasa kesedapan roti bandung aurora beradu yang diwarisi turun temurun ;p

kalauu rasa roti biasa agak lembik, boleh guna roti french atau roti boy(haha tak pernah guna roti boy) ikut suka hati anda lahh dan, nama entry sangat ta blahh, semacam badak berendam pun ada HAHAHAHA adoi jap nk gelak. macam mana boleh tercetus idea bandung berendam neh tsk. dan juga hari ini nak pegi bazar cepat sedikit dr semalam sebab dah mengidam sangat dengan tepung pelita T____T

baiklahh. selamat berpuasa smua.

:bofu_12:

jangan curi makan.
:bofu_32:
jangan korek idong.

:bofu_05:
jangan buat perkara ta senonoh tsk

:bofu_41:
jangan muntah dengan sengaja
:bofu_48:
jangan masukkan sesuatu ke dalam lubang eh rongga bdn eh +___________+ keliru dengan ayat ini tsk

:bofu_03:
korek gigi lepas makan adalah wajib. HAHA

39 komentar:

  1. lapar . nak buat sekarang boleh tak ? :P

    BalasHapus
  2. rara.

    buat lahh :P msuk dlm fridge lg best mkn sejuk2 heee

    BalasHapus
  3. wahh lamaa takomen sini ;p

    eh eh. td sekali pndg si bandung berendam ni camm tokua veri kaler pink pn ada ;p [ err tahu kan tokua tu apakah? ] Alah, tokua yang ada kt dlm pasembo tu (:


    P.s - Ekceli, if rasa mkanan MASA BERPUASA tanpa telan tape =D Ada trbaca kt mana tahh x) Tapi ayokk laa kalau tertelan xP

    BalasHapus
  4. waa..nak buat gak..ti simpan post ni eh..
    hehe
    xsmpat da nak buat..bandung berendam..tp nana suke air bancau(bandung+cincau)
    best.best!

    BalasHapus
  5. hahhaa pesanan yang bawah tu sumpah macam kelakar gile kan. :D

    dan sangat lah tak sabar nak cube desert ni.haha desert? :)

    BalasHapus
  6. alya budak kecik :P

    er, tu la cm bc byk kali ta berape paham apa itu takuo haha (padahal tatau tsk+____+)

    aah, bole rase tp jgn telan lah. cpt3 pegi kumur lps rasa hihi tp slalu kak ynn xberani nk buat, takut tertelan :P

    BalasHapus
  7. nana.

    hihi buat la dkt U nnt :P cuma x best sbb x msuk dlm fridge lah. tp kalau ynn, dlu letak skali ais, buah2 n mcm2 la hihi

    bancau sedappp nk buat kejap lagi :P

    BalasHapus
  8. dianna.

    i suka betul bofu tu. mcm2 bende x senonoh sesuai la ngn die hahaha :P

    sygg u nk cuba gurun eh? okay2 gurun adalah pencuci mulut HAHA

    BalasHapus
  9. suda buat tdi . kecur air liur .
    beerapa minit lagi nak buka puasa .
    oh tidak sabar . HAHA .

    BalasHapus
  10. *beberapa . slh eja lah pulak :P

    BalasHapus
  11. cam besh je resipi nie.simple giler.sedap x???

    BalasHapus
  12. dee.

    cmne cmnee dh mkn ke belum? hihi nnt update la ey nk tgk hasil yg dee dgn mama dh buat hihi :P

    BalasHapus
  13. shima.

    beshhh cpt buat HAHA. mmg simple tp sedap tauu, kenyang kalauu mkn hihi :D

    BalasHapus
  14. weh sedap gila.
    ni yang wat aku rase cam nak wat je esok.
    tapi an siyes aku tak pandai wat air bandung. isk tak pandai.

    BalasHapus
  15. resipi mane ko amik ni wei?tapi, yang pasti..aku akan try nnti!!!gier kentang cool.hehehe

    BalasHapus
  16. eny.

    haha senang je la syg buat bandung. ko mencampurkan sajo :D hihi buat ahh pastu t bg mak n akmal mkn hik2 :P

    BalasHapus
  17. lizz.

    wehh turun temurun pnya resipi maa, dr arwah atuk aku hik2 dlu arwah atuk aku suka gila tau mkn roti bandung ni, mmg best ah mkn.

    dlu takda nk beli kuih tepung pelita ke, seri muka ke, buat mcm ni je pencuci mulut kiteorg hihi :P

    BalasHapus
  18. Hikhikhik.Isk.Terasa lapar taw tgk.
    Nasib baik Lisa baca entry ni lepas maghrib..

    BalasHapus
  19. wah.ade teringin nk mkn bandung berendam pulak umpama pompuan mengandung anak sulung mengidam yang pelik2.

    BalasHapus
  20. lisa.

    terasa lapar eyy? cpt buattt, nnt esk boleh la mkn lepas berbuka tauu :P hihi

    tp esok pagi tengok nnt mcm maneee? :P

    BalasHapus
  21. zety.

    alamak, abis la perempuan tu nanti beranak dalam kuah bandung hahahahaha :P

    hoi dkt mana? hostel ke?

    BalasHapus
  22. plsss! private kan post ni bila siang,hahahaha

    azwan ali tak tahan uolssss,ahhhh perutkuu.... :P

    BalasHapus
  23. aizat.

    hahahahahahaa tamauuu :P biarkan lahh kita tengok sejauh mana nafsu makan u tu HAHAHAHA

    azwan ali perut die besar ohhh :D perut u je leper hik

    BalasHapus
  24. uh.. gilak mengiurkan puteri eh roti bandung aurora beradu nih.. mesti-cuba-bila-rajin .. ;p

    BalasHapus
  25. mane gambo roti berendam ngan air sirap bandung? nmpk roti je.. sirap nyer xde eh? ke aku yg rabun gile?

    BalasHapus
  26. sheqeen.

    hahahah sila merajinkan diri tau :P senang jeee sbb xpayah nk bakar ke kukus ke hik2

    BalasHapus
  27. ryehanna.

    aik, yg kaler pink tu kan roti ngn sirap bandunggg hik2 :P tu ah aku rse cm ko dh rbun beno dh tsk +____+

    BalasHapus
  28. Hikhikhik..
    Lisa takpe lah law tgk entry ni.
    Coz Lisa bendera merah lah..
    Haha

    BalasHapus
  29. huh sengaje je makanan di siang hari ni ye...
    asal nampak cam scary je resepi tu? tak lembik ke?
    cube hantar rumah aku yg dah siap punye
    kalau sedap boleh buat sendirik...
    hehe

    BalasHapus
  30. lisa.

    haha :P tak best tau kalau bendera jepun awl² ramadhan. x seronok tp kalau akhir2 best :P yey mayb kak ynn akhir2 HAHHAHA

    BalasHapus
  31. loq.

    scary? hahahaha bukan ke comel je kaler pink. tsk +_+

    eh nak hantar kt rumah ko? fuhh basi la otw nk pegi hantar nnt haha :P

    BalasHapus
  32. HAHA.ok ok..
    Hope cepat dpt puasa ;)

    BalasHapus
  33. nak try ah..cam best jek..sng plak tuh..

    BalasHapus
  34. mieya.

    wahh dh jadi meowww plakk :P hihi buat la sygg kalo bosan2 bg zul mam :P

    BalasHapus
  35. ayun.

    lapar ke? shian die soryy +_______+ ala rugi la kalo x boleh buat kan sme2. sedih sbb rumah x sama :(

    BalasHapus
  36. lisa.

    hihi :P i.allah cpt2 berpuasa tauuu :P

    BalasHapus
  37. aisyah.

    sng kn? kalo buat bgtau la cmne rasa die ey ;)

    BalasHapus

Terima kasih kerana membaca

Mari luahkan isi hati anda juga :)

1. Jangan emosi sangat tau.

2. Luahkan dengan nada comel.

Loading