Jumat, April 23, 2010

Macam mana nak buat kotak blockquote warna oren?

selamat petang.

sekarang buka notepad kita belajar sesuatu. er kira tadi i macam ustazah sekarang i bertukar jadi cikgu pendidikan seni pula KAH KAH KAH apa yang lawak? okay fine tak lawak.
ynn, mcmana nk taruk kotak oren tu dekat entry?boleh ajar dak? - feez
macam mana nak taruk kotak oren? okay i assume kotak oren itu adalah blockquote boleh? ALAHAI comelnya saya, sendiri tulis sendiri dapat soalan sendiri assume lah lepas tu sekarang kita sambung belajar macam mana nak buat code itu?



1. dashboard pegi ke pegi ke layout ==> Edit HTML ==> tick Expand Widget Templates

2 then ctrol + f , cari word .post blockquote { highlite semua word bawah ini

.post blockquote {
margin:1em 20px;
}
3. copy dan pastekan semua itu dengan code ini

.post blockquote {
background: #FFCC99;
-moz-border-radius-topleft: 10px;
-moz-border-radius-bottomright: 10px;
padding: 6px;
Border: 1px solid #ff0d62;
margin:1em 20px;
}
4. sekarang kita belajar.
.post blockquote {

background: #FFCC99; ( bold : ini background belakang warna oren) awak boleh ubah dekat sini contoh nak tukar color hitam tukar lah kepada #000000)

-moz-border-radius-topleft: 10px; -moz-border-radius-bottomright: 10px; ( bold : ini border dia. kalau nak ubah, just ubah top atau bottom suka hati. sendiri bereskperimen)

padding: 6px; ( tak perlu usik )

Border: 1px solid #ff0d62; ( ini border color merah. kalau nak tukar line dia tebal, tambah lagi 1 kepada 5 atau 10px.

solid adalah garisan lurus. contoh ___________
dotted adalah garisan titik² contoh .........................
dashed adalah garisan putus² contoh _ _ _ _ _ _ _

margin:1em 20px; ( tak perlu usik )
}
5. dah puas. baru save.

6. pergi new post ==> then tulis lah sesuatu kemudian highlite semua word anda kemudian tekan



UPDATE

KALAU anda tak jumpa code blockquote, jangan risau, anda boleh terus copy code yang di beri dan paste kan dia sebelum
]]></b:skin>
Hrap anda dapat mencantikkan belog sendiri YEY :)

okay dah. babai semua :D

111 komentar:

  1. trima kaseh ca ajar kte time tue ek...maceh yayang

    BalasHapus
  2. tq ynn, i pun da lme nk cari tutor wat mende ni.
    tp x cari2. da ade dpn mata, amek eh. tq :)

    n kalau nk wat background corak2 bley ke?

    BalasHapus
  3. ika

    kekdg boleh emosi woo ajar org HAHAHA

    shakirah.

    boleh cuma tambah
    background: url(URL IMAGe);


    tapi tak disarankan sebab nanti taknampak word yang hendak di bagi org baca tu. betul x? :D

    BalasHapus
  4. dah lama cari cari benda nie..thx..;)

    BalasHapus
  5. aik kenapa ko suka weh MALUUUUU :P

    BalasHapus
  6. aku dah carik lama cam ne ko buat benda oren tu. HAHA. tu pasal LIKE. (:

    BalasHapus
  7. wah ~ thx yayunx .
    bwu dok request someone tuto ni .
    da dpt da :)
    muuuaxxx ~

    BalasHapus
  8. aku tak ada post blockquote. huhu

    BalasHapus
  9. amoi.

    ko tak ada? wah aneh T_T

    BalasHapus
  10. dulu tatau pe lah blockquote ni,
    tapi sekarng dah tau dah...

    BalasHapus
  11. eh kau kan ada blockquote kan? :D

    BalasHapus
  12. baguss!
    br nak tnye ko
    hohohoh

    BalasHapus
  13. Hoo , dah lama dah cari code niee . Thanks yaw !

    BalasHapus
  14. hehe tuto ni besh, tp xtwu biler rajin nak buat. HAHA. thx ynn :) lepas ni leh ah tanya lain2. boleh bg ynn lg emosi. kikiki :P

    BalasHapus
  15. wah, baru nak tanya cane buat :))

    BalasHapus
  16. the same thing goes to me.mmg da lme nk tny sbnrnye.thx kak yana!

    BalasHapus
  17. wah..tak sia2 aku menanya..ramai yg cari rupanya..
    thnks ynn.. I'll try buat.. wuuu..

    nnt kalau I tnya lg, jgn segan silu ajar yer.. :D

    BalasHapus
  18. nak try la buat. nampak cool sahaja :)

    BalasHapus
  19. yayy! thankksss ynn aily dh berjaya buat ini. hehe

    BalasHapus
  20. thx a lot kak ynn . loveyou ngehh33 ;p

    BalasHapus
  21. thanx sis ynn.tutorial sis sgt membantu

    BalasHapus
  22. Time kaseh byk2 taw sbb buat tutorial ni..;)

    BalasHapus
  23. Kak Ynn, kenapa saya tak dapat ek?
    Saya dah cuba lebih dri 10 kali
    huhuhu

    BalasHapus
  24. memang power akak nih..cayala kak..hehe

    BalasHapus
  25. Komentar ini telah dihapus oleh pengarang.

    BalasHapus
  26. mtk maaf kak, sy dh buat byk kali tp tak nmpak sb sy pkai chrome, sb code ni org yg gne mozilla firefox je leh nampak
    -moz-border-radius-topleft: 10px;
    -moz-border-radius-bottomright: 10px;

    BalasHapus
  27. maaf...saye xjmpe langsung kod yang atas tue....
    terus tak jadik nak buat...
    plz help me...

    BalasHapus
  28. klu x jumpe .post blockquote { tu mcm ne?
    xde pun
    wlupun dh puas Ctrl + F

    BalasHapus
  29. saia cari kod ni.post blockquote { tapy ta de pon....
    lpas download full template na buadd ape

    BalasHapus
  30. wahhh!! thanks a lot!! akak ade x button blog akak nih? nk letak kt blog saye.. ;)

    BalasHapus
  31. wohohohoh!!!dah buat berjaya jugak ahhaahaha

    BalasHapus
  32. takde pun blockquote... mcmane ek?

    BalasHapus
  33. apsl x jadi ek??dh ikut step bulat2 dh..xde pn bacgroun die..huuuu

    BalasHapus
  34. babe..
    before diz, i pernah buat blockquote..
    dan ia menjadi..

    tapi semenjak tukar template baru,
    i punya blockquote hilang laa..
    then bila nak cari .post blockquote {margin:1em 20px;} <---benda ni, dah tak de lak..
    cam ne enk?

    BalasHapus
  35. thanks for the tutorial. nasib baik faham :D

    BalasHapus
  36. awk, macam mana nak tukar warna tulisan dalam kotak tu.hehe

    BalasHapus
  37. thanks for sharing.i put it in my blog. tutorial colum.

    BalasHapus
  38. liyanaa kita dah try buat tapi ta bole. tade kuar blockquote tuh. :( help me. nak blg comel mcm awk. hehe

    BalasHapus
  39. thanks bg tutorial nie..mmg dh lama carik bnda nie..thnx liyana :)

    BalasHapus
  40. kenapa asfz wat jadi laen ek..bile tekan enter dye jadi kotak yang berasingan..haiyoo~

    BalasHapus
  41. versi wp ada tak..
    lama dh caqi ni

    BalasHapus
  42. time kasih..tumpang ambik tutorial..

    BalasHapus
  43. cam ne? tak menjadi ahh.. highlight dah tu tekan " .. tak de, terus delete je yg sy highlight tu..

    BalasHapus
  44. yeay...bole wat dah..tenkiu ynn...

    lebiu..

    BalasHapus
  45. i like i like. syg ynn banyak2

    BalasHapus
  46. yeay ! dah jadi! haha. suke suke. terima kasih for the tutorial. :)

    BalasHapus
  47. lenn, aq da dapat wat. hehe. mekasih yunxx !!

    BalasHapus
  48. tak berjaya lahh... dulu penah wat ikut cara sama gak..skrg ni nak try lagi tak leh.. :p

    New Entry "cinta yg hilang"

    BalasHapus
  49. THANKS A LOT byk tuto ynn yg fia guna ;)

    BalasHapus
  50. Salam..ezzat da tahu buat..
    tapi macamana nak kecikkan kotak ye?
    panjang sgt la..

    BalasHapus
  51. Tanx A Lot ! Dah banyak kali sy buat tp kali nih bejaya ! Hoyeh hoyeh :)
    MEKASIHHHH !!

    BalasHapus
  52. sis, macam mana nak bg blockquote kita satu kotak je. Kalau enter je mesti jadi kotak lain. macam mana ye?

    BalasHapus
  53. same la tk jadi pon . . nak cari kod tu tak dapat . .

    BalasHapus
  54. tq..tpi ina xnmpk ape yg in buat la kak..
    hahaaaaa....

    BalasHapus
  55. erk .. code .post blockquote { tak jumpa la pulak . camne ek ?

    BalasHapus
  56. sayanggg semua, kalau tak ada code

    .post blockquote {
    margin:1em 20px;
    }

    sila cari code >>

    ]]></b:skin>

    dan paste code blockquote atas ]]></b:skin>

    BalasHapus
  57. Tumpang lalu...yuhuu...akhirnya berjaya jugak kite buat.Puas try & error akhirnya berjaya juga.Template kite takde .post blockquote{ so kite just cari ]]>.Trma kasih atas tutorial tu dan kite jadikan blog sis sbg blog list(suka lepak).Sudilah singgah dan jd followers kite.Geng blogger yg baca nipun jom singgah di http://born2touchurheart.blogspot.com

    BalasHapus
  58. kite dah jd followers sis yang ke-2688.

    BalasHapus
  59. Tak jadik,, tak jadik.. help me plez!

    BalasHapus
  60. huhu.. knp saya tak paham..huhu blockquote tu sbnrnya utk pe??? seyes... emo ni.. sebb tak paham..huhu

    BalasHapus
  61. tq for tutorial..
    sangat berguna ;)

    BalasHapus
  62. liana lunia..terima kaseh bg tutorial ni..;)
    saya dh gune ;)

    BalasHapus
  63. thanks yana...akak dh jadi buat kotak comei tu...
    akak pun dh follow yana...nti yana follow akak blh..bye

    BalasHapus
  64. tenkiuu ! da buat tp xtau la jd ke tak. huuu
    kaler border xkuar. T__T

    BalasHapus
  65. thanx saya ikot ur tutorial.
    dah jadi.

    hoyey!

    BalasHapus
  66. dear..............dah buat blockquote ni dan dah jadi,thankz a lot dear.dah credit u jugak =p.
    jom tgk hasil di blog sy..huhu

    BalasHapus
  67. thanks sangat .dah jadik ;))

    BalasHapus
  68. THANKS :D da banyak kali try ta jadi . now , da jadi :D ehee ~ thanks eh :)

    BalasHapus
  69. salam kenal..

    thanx 4 da tutorial..

    anyway kredit utk anda..

    http://ladymiaka86.blogspot.com/2011/02/try-error.html

    BalasHapus
  70. salam kenal..

    thanx 4 da tutorial..
    anyway kredit utk anda!

    http://ladymiaka86.blogspot.com/2011/02/try-error.html

    BalasHapus
  71. salam..terima kasih tunjuk ajar semua ni..

    BalasHapus
  72. thanks tuk tutorial ini..
    akan ku praktikkan di dalam blog sendiri..
    thanks and keep it up...

    BalasHapus
  73. liyana..terima kasih byk2..lama sgt cari..jumpa gak yang jelass..:)

    BalasHapus
  74. Salam , kak ynn . sy yanaa ! saya search pakai ctrl F tak dapat , lepaih tu saya search satu2 . lagi la tak dapat , waaa . haha

    BalasHapus
  75. @FATIN LIYANA ♥

    ALAAA siannyaaa puas cari satu2 eh? hwahaha T____T

    okeee, pegi ctrl+f balik, cari

    ]]></b:skin>

    kemudian paste kan code dekat atas tu

    .post blockquote {
    background: #FFCC99;
    -moz-border-radius-topleft: 10px;
    -moz-border-radius-bottomright: 10px;
    padding: 6px;
    Border: 1px solid #ff0d62;
    margin:1em 20px;
    }



    nak ubah warna cuma adjust bahagian yang bertanda #blabla;

    Goodluck sygg <3

    BalasHapus
  76. kka ynn! tolon saye! camne nak buat kalau blockquote kaler putih (ok fine tuka jadi #000000) tapi tulisan dalamnye automatik ditukarkan ke kaler itam?

    BalasHapus
  77. thanks liyana =D
    dah lme nk buat, akhirnya berjaya jgk, thanks to you =)

    BalasHapus
  78. oh xdapat buat la..da copy benda tu.. tapi xtau mcm ne nak postkan sampai jadi kotak oren tu

    BalasHapus
  79. terima kasih.. dtg kutip ilmu :D

    BalasHapus
  80. tengs for the tuto . dah lame cari tuto neh :)

    BalasHapus
  81. tutorial ini sangat membantu kepada saya (sbb beginner) teehee~ terima kasih :)

    BalasHapus
  82. thanks for the tutor :)

    jadi dahh . teehee :)

    BalasHapus

Terima kasih kerana membaca

Mari luahkan isi hati anda juga :)

1. Jangan emosi sangat tau.

2. Luahkan dengan nada comel.

Loading