Jadi , dua bahan penting didalam gambar diatas kene ada. Yiying dan keluarga sememangnya pengguna bahan diatas.
- 2 biji bawang besar dipotong dadu
- 500 gram daging lembu cincang
- 500 gram spaghetti
- 2 sudu lada hitam ditumbuk halus
- 1 sudu besar susu pekat
- 10 biji cili padi dihiris halus
Cara-cara memasak spaghetti bolognesse ala melayu
Spaghetti
- Rebus 2 liter air dalam periuk besar, masukkan 2 sudu teh garam.
- Bila air mendidih baru masukkan spaghetti.
- Kacau sekali-sekala dan masukkan satu sudu teh minyak zaitun (atau minyak masak) agar pasta tak melekat.
- Bila pasta sudah lembut angkat dan toskan.
Sos spaghetti
- Panaskan minyak dan tumis bawang besar sehingga naik bau.
- Masukkan daging cincang dan goreng hingga keperangan, cerai-ceraikan daging cincang tu supaya menjadi ketulan yang lebih kecil
- Kemudian boleh masukkan sos spaghetti kimball
- Gaul-gaul sehingga ia mendidih, jangan lupa masukkan lada hitam, susu pekat dan garam.
Hidangkan , jangan lupa pula cili padi yang dah dihiris. bila tabur cili padi, terus lupa letak cheese. KAHKAHKAH kasihan perut -.-"
Ini nama dia sotong. sotong dari hotdog, bentuk dia agak mengerikan tapi sedap ! potong 3 je hodog awak lepas tu hiris pada 4 bahagian, nak lagi power, buat sampai 8 bahagian miahahahaha
xoxo, L
Samalah, akak pun suke spageti halus2 je. muak kalau mkn yg gemuk tu. hehe
BalasHapusSis, cepat post banyak lagi resepi ringkas. Aina dapat tawaran SBP Banting jadi tahun depan masuk asrama. Haha, entah apalah yang boleh Aina masak dalam dorm. LOL
BalasHapus