Beberapa hari yang lalu memang popular sangat-sangat mangga asam boi dengan cili potong di facebook sampai mengalir juga saliva saya tanpa dapat dibendung lagi. Tekanan tahu tak mana nak cari mangga muda lemak manis yang tak masam bukan kepalang tu
End up hari ini emak dapat beli 1kg mangga lemak manis dengan harga RM4 sahaja! Beli asam boi baru RM1 cili potong kutip sahaja di kebun mini sebelah rumah ini.
Dan kepopularan mangga asam boi menjadikan usahawanita giat mengiklankan mangga asam boi dalam balang sehingga RM22/sebalang! wah specialnya mangga asam boi dia. Mungkin mangga import dari India agaknya
Dan hari ini terkedu tengok FB ada mangsa tertipu, beli mangga asam boi secara online. Tunggu abang posmen depan rumah, dapat mangga macam dah keruh, separuh balang pun tak sampai. Harga RM22 !!!
Tak baik lah para peniaga buat macam tu. Tak berkat! Kalau peniaga tu hantar dengan elok tetapi dimakan orang yang menghantar lagi lah haram siapa yang makan tu. Haih
alahaii.. ruginyaa.. baek buat sendrik la gitu/. huhu
BalasHapusSalam..
BalasHapusSikitnya..RM22 dapat setengah balang? Memang tak brbaloi dengan harga..
kurang ajar nyee!! >;(
BalasHapusbuat sendiri jeee. sonanggggg.
BalasHapusHai..sekadar ingin berkongsi info..actually jeruk mangga asam boi ni mmg x boleh tahan lama. Mcm awak bgtau kat atas, lebih baik buat sendiri. Ini bukan salah peniaga. Cuma maybe si pembeli malah si peniaga juga tidak tahu akan ketahanan jeruk tersebut. Pada pengetahuan saya, ianya sedap dimakan selepas beberapa jam diperap. So bygkan lah bila beli online, so masa penghantarannya pun dah lebih sehari.
BalasHapusmahal giler sebalang rm22...modal tak seberapa plak tuh... :(
BalasHapusAmboi, kemahen kuangajaq jugak mulut si dropshipper itu.. Akak tengok orang buat jeruk asam boi ni tak pakai cuka pun.. Buh gula ngan asam boi jer.. Pastu bagi sebati, simpan dalam peti es kejap bagi sejuk sikit.. Pastu nanti air mangga tu sendiri yang akan turun, bukan cuka.. Huhu.. Marilah kita membuatnya sendiri dan makan dengan sukaria.. Tak baik marah2.. Hehe..
BalasHapusRosmiza Ali Official Blog™
ni ke sikap penjual?? ish ish ish
BalasHapusSalam, kak..saya pun suka jeruk ni..nasib baik dekat rumah ada buah mangga ni, boleh lah buat sendiri. Tapi kan kak, jeruk ini memang cepat busuk aka basi kalau tak letak dalam peti sejuk. Dia tak tahan lama. Lagi-lagi post..memang tidaklah. Buah dia cepat kecut, sebab banyak keluar air dari gula, garam dan asam boi itu kuat. Itu yg tinggal sikit itu, dan berbau..hihi. Sy buat dekat rumah, peti air rosak, letak dekat luar memang kecut habis tinggal sikit je mangga itu. Dari penuh, habis tinggal separuh je.
BalasHapusade experience mcm ni jugak,mangga jadi lembik...mmg xtahan kalau leps sehari.. kena makan terus..
BalasHapus