Senin, Mei 10, 2010

Ulat dalam kepala akibat makan sushi & sashimi.

Selamat pagi.

i dapat emel seram tadi. seram bukan bermaksud cerita pasal hantu tetek adreena,( WKAKAKA bukan bukan, adreena buat entry pasal hantu tetek lah tsk T_T ) bukan heh tapi seram bila bayangkan dalam kepala ada ulat yang bersarang. bersarang dia macam dia membiak biak lepas tu dia makan otak engkau, cuba bayangkan sekarang? T___________T

btw ingat tak entry i nak pergi behoneymoon dekat japan? nak makan sushi banyak banyak cicah wasabi?



Inilah akibat makan sushi & sashimi (ikan mentah, gurita mentah,udang mentah, dsb). Nama orang ini Shota Fujiwara dari Gifuprefecture, Jepun, umur 80 thn, telah menderita sakit kepala yang luar biasa selama 3 tahun dan telah kehilangan kemampuan psikomotoricnya. Setelah menjalani pemeriksaan CT-scan & X-ray, doktor yang merawatnya menemukan sarang ulat di bawah kulit kepalanya namun masih diluar tempurung otaknya.
Jadi,pada penggemar sushi, BERHATI-HATILAH MEMAKAN SUSHI & SASHIMI !!!



Ulat seperti yg didapati pada kepala Shota Fujiwara adalah berasal dari parasit yg selalunye didapat pada tubuh ikan mentah baik ikan laut maupun ikan air tawar. Ulat parasit & telurnya hanya boleh dimatikan dgn melalui proses pemasakan dgn panas yang tinggi (digoreng, dipanggang atau direbus mendidih atau dgn pembekuan -10 degC s/d -20 degC selama lebih dari 1 minggu).

//serammm nak makan sushi oh T__________________T

36 komentar:

  1. eeee.... yeke ni? eee.. nasib baik tak penah makan sushi.. makan ikan goreng lagi sedap..

    BalasHapus
  2. owh my god!!geli sgt laa tgk..
    nsib bek aii x makn bnde2 sushi ni..hehe

    BalasHapus
  3. EEEEEEEEEE mmg la mana elok makan benda menta ni sebenanye T________________T

    BalasHapus
  4. i lagi gelii. nanti nak buang gambar T_____________T tgk puas2 skrggg

    BalasHapus
  5. Aiyohhh! Kalau makan sushi 5 bulan sekali,
    berisiko x nk kene mende alah ni.

    Seram lak ai nk santap sushi pehni! =.='

    BalasHapus
  6. ngeh ngeh..2la..ade nasi lemak xnk mkn..nk mkn sushi jgk...
    *ade kaitan ke nasi lemak ngn cte ni?hahaha

    BalasHapus
  7. huu..nasib baik tak pernah dan tak teringin nak makan langsung..;)

    BalasHapus
  8. ishh,,yeke,,
    2 bkn seram tp m'mualkn,,
    nsib bek la not interested wit sushi,,

    BalasHapus
  9. naseb i tak makan sushi. tp..


    HOII update mende cmni malam2 takmo bg i tido ke

    BalasHapus
  10. perghh. gila kentang! takutnya tengokk :O siapa nak teman tidur malam ni?? takut laa! taknak lah makan sushi lagii T___T

    BalasHapus
  11. wahhhh
    ulat buat sarang smpi ke otak
    mremang da nie bulu roma bagai

    eii
    geli mak aiii

    BalasHapus
  12. naseb la aku x ske sushi
    huhuhuh

    BalasHapus
  13. Hoax !!!

    kisah sebenar guy tu ada cancer yg memakan kepala n pada masa sama lalat menghidap dan faham2 la..

    tapi apa2 pun, jgn makan ikan mentah !!

    BalasHapus
  14. arrghhh tension la pasni nak makan sushi teringat je ;( makan sushi yang telor ikan tu boleh je kan? please please please.. ohooo

    BalasHapus
  15. fine!! xnak makan ag... ngee~

    ngeri2.... uhoh!

    BalasHapus
  16. perghhh, geli giler tgk..dah la sushi tu faveret i..huhu

    BalasHapus
  17. OMG!!! nasib tak suka makan sushi..

    BalasHapus
  18. hari tu dah baca pasal ni kt blog lain. saya bgtau kawan, tapi lupa link blog tu. so terima kasih liyanaa sbb pos benda ni. boleh saya share kat facebook. thanks.

    BalasHapus
  19. HAAAAAAAAAAA habis lah lepas ini semua tamo makan sushi dh T________________T act makanan mentah bukan baik sgt so kalau nk mkn tu kene berpada2 :D

    BalasHapus
  20. aku belajar jepun 9 tahun api xpenah teringin nak makan benda ni..haha..dlm islam dh pun ckp makanan perlu dimasak...yang gatal nk makan mentah sapa soh

    BalasHapus
  21. fazreen.

    HAHA biasa lahh kita semua benda nk rasa T___________T btw cuba lhh best apa sushi dgn wasabi. aww

    BalasHapus
  22. geliii nak muntahhhh .. ishhh

    BalasHapus
  23. peh, nampak macam jijik je!
    lepas ni saya nak makan buger yang jual tepi jalan je,
    rela tak habis duit kat kedai sushi eksklusif tapi menderita!

    BalasHapus
  24. tu dia....
    habis ber ulat...
    hohohhooo

    BalasHapus
  25. yuckkk...aku link kan entry ni kt fb aku ekk...kawan aku suka sgt mkn sushi..bg dia taw sket..haha

    BalasHapus
  26. eyh yke ? huhu. sdihnye. da ta mo mkan sushi lagi. :(

    BalasHapus
  27. err apsal tk nk mkn sushi plak? kita kt malaysia la. mana ada sushi yg ada ikan mentah. ikan2 tu sume direbus dulu akak2 sume hihihihi. so, sushi di Malaysia selamat di makan ok ! :P

    BalasHapus
  28. Y a Allah ,
    serammnyerr makkkkkkkkkkkkkkkk T__________T
    menyesall mkn sushi ohh T_________________T

    BalasHapus
  29. eiiii..geli2..boleh mkan sushi tpi jgn la mkn yg mentah :)

    BalasHapus
  30. kalo makan sayur-sayuran yang mentah n bersih dapat ke (sengaja pula nak tanya) (!-,-)?

    BalasHapus
  31. Eeeee...npe cm tu skli..

    BalasHapus

Terima kasih kerana membaca

Mari luahkan isi hati anda juga :)

1. Jangan emosi sangat tau.

2. Luahkan dengan nada comel.

Loading