Minggu, Juni 06, 2010

Memasang fungsi balas komen di blogspot.

selamat pagi.

signup twitter dan churp churp untuk bukan bloggers. anda boleh earn duit dari bertwitter dan berfacebook je ! ;p

pagi yang indah dan ceria mari kita belaja sesuatu yang comel khas untuk tatapan anda. actually tutorial ini saya belajar dari maribinablog. haritu penah borak dengan owner dia kenapa jarang update belog sekarang, dkt GB pun macam dah tak nampak kelibat HAHAHA dia macam annoying dengan sesetengah beloggers yang amik tutorial orang then claim itu tutorial sendiri buat padahal plagiat. yes kalau saya pun saya naik hangin juga.

awak ingat senang ke buat tutorial? nak ajar orang, nak buat demo, nak kene testis dulu T______T susah tau lagi lagi kalau yang tak dapat buat tu lagi macam tsk kasihan eh eh sudah, tadi saya kata nak ajar tiba tiba nak emosi HAHAHAHA

Liyana Lunia - Cara pasang fungsi Balas di blogspot

okay dalam episod kali ini, saya nak ajar macam mana awak nak pasang fungsi BALAS dekat setiap comment. ye lah, Blogspot kan untuk budak-budak jadi dia tak ada fungsi balas yang menyenangkan owner belog membalas komen. jadi dengan ada nya button balas ini, senang lah saya membalas comment anda semuaaaa :D

oh, diingatkan kalau hendak balas comment hanya dekat embedded post sahaja. popup window tak akan muncul okay rasanyaa :D


1. dashboard pegi ke pegi ke layout ==> Edit HTML ==> tick Expand Widget Templates

2, then ctrol + f , cari word

<data:commentpostedbymsg>

atau kod

<data:commentpostedbymsg/>

atau kod

<dd class='comment-footer'>
kemudian enter.

3. Salin code di bawah.

<span class='comment-reply'><a expr:href='&quot;https://www.blogger.com/comment.g?blogID=Masukkan ID blog disini&amp;postID=&quot; + data:post.id + &quot;&amp;isPopup=true&amp;postBody=%40%3C%61%20%68%72%65%66%3D%22%23&quot; + data:comment.anchorName + &quot;%22%3E&quot; + data:comment.author + &quot;%3C%2F%61%3E#form&quot;' onclick='javascript:window.open(this.href, &quot;bloggerPopup&quot;, &quot;toolbar=0,location=0,statusbar=1,menubar=0,scrollbars=yes,width=400,height=450&quot;); return false;'>BALAS</a></span>

TETAPI edit dulu ID BLOG ANDA. ( ID BLOG ANDA boleh tengok dekat atas bahagian atas ) refer contoh image di bawah.



4. salin semula code yang telah ditukar ID BLOG anda di bawah code di dalam step yang ketiga

Contoh
<dd class='comment-footer'>
<span class='comment-reply'><a expr:href='&quot;https://www.blogger.com/comment.g?blogID=Masukkan ID blog disini&amp;postID=&quot; + data:post.id + &quot;&amp;isPopup=true&amp;postBody=%40%3C%61%20%68%72%65%66%3D%22%23&quot; + data:comment.anchorName + &quot;%22%3E&quot; + data:comment.author + &quot;%3C%2F%61%3E#form&quot;' onclick='javascript:window.open(this.href, &quot;bloggerPopup&quot;, &quot;toolbar=0,location=0,statusbar=1,menubar=0,scrollbars=yes,width=400,height=450&quot;); return false;'>BALAS</a></span>

5. preview dan save kalau tiada error :D

Credit : MariBinaBlog

*** since ramai tanya popup window tak boleh ke? maksud i kat sini, uols boleh guna popup window khas untuk visitor komen, tapi uols sebagai owner belog kene masuk dalam single post tu then baru applikasi balas kommen boleh digunakan. harap fhm apa maksud i T_______T ***

73 komentar:

  1. errr nak paste atas ke bawah code tu ?

    BalasHapus
  2. ayoyoyo. pop up comment tak boleh eh.

    BalasHapus
  3. thanks for this tutorial :D!

    BalasHapus
  4. alahai, kalaulah dapat jugak untuk popup.
    anyway, thanks a bunch!!

    BalasHapus
  5. kak ynn! thanks sangat2!
    kite pakai pop up..bleh la kak!
    :D

    BalasHapus
  6. rajinnyer cik adik ni wat tutorial di pagi hari ni..

    BalasHapus
  7. tau xpe nk wat tuto la perkara paling susah n sgt sakit!


    wat pop up utk reader komen n embedded utk owner bslas is much better sbb load dia ringan kn klu wat pop up
    reader xpyh kot tgk balas tu

    BalasHapus
  8. laaa.. x boleh untuk pop up window ke?? Kalau ada mesti lagi best.. :)

    BalasHapus
  9. i meluat okay dengan entri pasal cakap blogspot untuk budak-budak. waddahel lah cakap dekat dia. (sorry komen takda kena mengena dengan tutorial sebab taktahu nak komen apa T___________T)

    BalasHapus
  10. thank you liyanaa! yay dah berjaya buat :)

    BalasHapus
  11. kalau nak buat dia tak kuar popup window untuk komen boleh tak?

    BalasHapus
  12. Kak Ynn. Thank you. Belanja pizza hut dalam mimpi je boleh tak ? Heheh. *Hugs :D

    BalasHapus
  13. ala.. xbleh untuk popup ke.. sob2.. T__T

    BalasHapus
  14. gwa xpikap le mende2 neyh
    malas...

    lu tlg buatkan bole?

    gyaahahahahaahahaah~

    BalasHapus
  15. Thanks for sharing.. :) buat tutorial dlm blog memang visitors suka sgt2. Asal diaorang bagi kredit sudahla. Jangan main cabut lari jer hihihi :)

    BalasHapus
  16. @Aiza

    bawah yangg. bawah code dd class='comment-footer' atau data:commentpostedbymsg atau lagi satu. kan ai dh bagi contoh sekali :D

    BalasHapus
  17. @syue

    hehe nak membalas komen kene guna embedded post. kalau tak pun picit tittle link entry nanti akan kluar single post mcm ni then baru boleh balas :D

    BalasHapus
  18. @fikah mus

    boleh sahaja guna popup window untuk pelawat komen, kita sebagai owner belog sahaja yang perlu klik single post untuk balas :D

    BalasHapus
  19. @deena awanis

    hihi schedule post je la kakak cantik :P

    BalasHapus
  20. @Huda Luna

    lpstu claim itu dia punya tutorial tak bagi credit pfft sakit gilaaaaaaaaa

    aah :D tapi utk pageview kita tak dapat point dkt situ ;p sbb tu belog jgn obes mcm ynn ni :(

    BalasHapus
  21. @Rara

    mamat tu saja cari pasal kan? macam bagus dengan belog tak ada jati diri bak kata chokilala letak lah amboi malaysia ke apa, sibuk nak guna OH juga. bluek tak respek langsung blogger mcm tu. tahu nak jatuhkan semangat and buat kan blogger BS and WP bergaduh je. bodoh ! ( okay komen ni pun tak ada kene mengene dgn tutorial ;o )

    BalasHapus
  22. @** a i l y **

    ur wc ailyl. u lagi kene buat sebab ramai visitor leave comment so mcm susah u nak kene belek belek nama semua kan? hihi

    BalasHapus
  23. @Adam

    lagi senang dia keluar popup window sebab kita boleh baca comment yang dia tinggalkan :D btw belum explore lagi untuk dia tidak keluar popup :D

    BalasHapus
  24. @Aina Amirah

    elehhh calonkan kak ynn dalam remaja edisi bloggers boleh? HAHAHAHA

    BalasHapus
  25. @zither

    haa i dh update entry ni since ramai tanya and salah fhm dgn ayat i T_T

    BalasHapus
  26. @hellioz

    KAH KAH KAH kau memang pemalas. pelik aku padahal sugarglider ke sudagagy ke rajin gila

    BalasHapus
  27. @Safiena

    haah ada sesetengah tu tahu copy and leave mcm tu tak ada bg kata thanks ke. eew rasa nak cepuk sorg2 AHAHA

    BalasHapus
  28. cne gwa nak kontek lu neyh
    g add fesbuk gwa
    hellioz666@gmail.com

    gwa pelik sat td
    patut la trafik gwa dtg dari sini
    gyahahahaahahah~

    BalasHapus
  29. suka suka. tqsm. much much :)

    BalasHapus
  30. sis, mcm mane nak buat ney ? dah try. tapi tak boleh laa.

    BalasHapus
  31. @fndrocka

    HAHA ayat terabur mcm tamil susah nak buat ebook nanti orang tafaham :(

    BalasHapus
  32. @hellioz

    HAHA ramai ke? berape referal lu dpt? aik nk kontek wtpee neh?AHHAHA

    BalasHapus
  33. @Pija

    sama sama sama kasih dear hihi ;p

    BalasHapus
  34. hye kak Ynn..

    camne ek? probla..
    sy da tekan trl F dan search code tuh tp x de..
    nape??? sbb layout sy ker???
    tolong usha sikit.. thx :)

    BalasHapus
  35. blog ID tu, mksudnyer, url blog kiter ke? bagusnyer tutorial ni.. (:

    BalasHapus
  36. Urm..
    sis, nk tnye sikit..
    kalo mcm kat blog sye tu, mcm mne nk ubah butang komen die ek?

    BalasHapus
  37. THANKS SO MUCH liyanaa
    dah berjaya buat ;)

    BalasHapus
  38. ynn dh jd..thanks thanks..

    BalasHapus
  39. ynnn lg skali..thanks2,dh jd..

    BalasHapus
  40. sudah cuba dan sangat suka..... :)

    tapi camne nak buat [BALAS] tu dok kat bawah ek??

    ai punya die jadik dekat atas lerr :-(

    pastu nape awak punye ada kaler kuning kat bawah tu?? ai punye takde pun....

    BalasHapus
  41. camne erkk.. nk tuka warna borders <--- *tol ke sy eja* cam saya dpt warna pink. x jambu langsung la. huhu. cam akak punya.

    sy pun nk buat [BALAS] tu jd [REPLY] in endlish la dan berada di bwh seperti kak i.z.m.a ckp tue. lg satu tulisan kat komen tue terlalu besar plak.

    *harap segala persoalan dpt dijawab*

    BalasHapus
  42. salam, kak liyana.. saya dah try tutorial-tutorial yg akk sediakan! mmg bESH! thx!

    dan ade award untuk kamu kat sni
    sini sini

    BalasHapus
  43. thanx akak.
    tapi.camna nak buat mcm akak jugak?
    balas tue ada kat bawah and ada border kuning kat bawah tue?hehe.
    sbb.y akak punya nampak lg lawa.
    jelez2..hihi.

    BalasHapus
  44. thanx sekali lagi..da jadik da. wpon serabot siket tp da melekat..ok la tu.

    BalasHapus
  45. yay!!!
    semua code html tak jumpa!!! =)

    BalasHapus
  46. Hola,
    Interesante, no va a continuar con este artнculo?
    Have a nice day

    [url=http://www.findonblogs.com/]Bottomless[/url]

    BalasHapus
  47. grrrr..nape buat xjadi ek??mia try tiga3 code tu pon xjadi..grrrr

    BalasHapus
  48. Akak! Dah berjaya! Thanks :)

    BalasHapus
  49. sygku liyana..da jadii da..yeahh...hutang lagi 1 mekdi ek..hahahaa..tq darl~

    BalasHapus
  50. Sya dah berjaya lakukan... Tq tq tq..

    BalasHapus
  51. salam .saya nak tanya nie..kalu kesemua code2 2 xda macam mana?nak letak kat mana?template saya xda code2 2..

    BalasHapus
  52. thanx yang..huhh..lama gak la sis ternganga2 depan pc nie..buat xjadik,buat xjadik...last2 cam da fedup..terus save template.. tgk2 ade.. mmg kalau kite preview dia x keluar ek yg word *balas* tu?

    BalasHapus
  53. kak, kalau guna komen pop window boleh x? plz reply ya

    BalasHapus
  54. Thankx for the tutorial. Senang sangat nak faham from your penulisan.

    BalasHapus
  55. liyanaa...

    akak carik kod utk html kod tuh suma xda la kat akak....wording lain x utk html kod tuh..thanx..

    BalasHapus
  56. Thank youuuuuuuuuuuuuu Kak Ynn <3

    BalasHapus
  57. thanks! dapat buat! yeay! tapi, kalu nak tuka kotak tuh warna lain macam mana? hehe :D

    BalasHapus
  58. Kak Lunia ,thankyou Syakila buat jadi lah agagga :)

    BalasHapus
  59. tq....
    suke sgt dpt wat tutorial ni.....

    BalasHapus
  60. hye dear. tenkiu for the cute tutorial.
    tapi kan nape tak bole comment jgk ek. i da berjaye buat utk balas tu. tapi bile i click balas, die kluar yg pop window. lpas tu tak dpt nk balas comment reader tu. bile i comment. die klua comment baru. means i tak dpt balas pn.. cane ek?

    BalasHapus

Terima kasih kerana membaca

Mari luahkan isi hati anda juga :)

1. Jangan emosi sangat tau.

2. Luahkan dengan nada comel.

Loading