Kamis, Februari 17, 2011

Resipi Bread Pudding With Vanilla Sauce.

Selamat pagi.

ingat lagi tak entry puding roti sedap gila yang aku cakap tak pernah rasa puding roti sesedap ini . INGAT TAK? kalau tak ingat pergi baca balik (PAKSA) ;p breadpuding dalam entry tu kakak sedara i yang buat. dia bagi pun masa tu satu tupperware mana lah cukuo untuk 7 perut dalam rumah lagi lagi perut besar haku mana cukup.

dua minggu lepas tak tahan mengidam breadpudding tu, haku terus inbox dekat fb dia minta resipi (T_T) nasib baik kakak sedara aku comel gila dan sanggup berkongsi resipi dengan adik manis macam saya dan dan dan pertama kali saya buat adalah silap sukat, bila silap sukat gula, dan puding terhangus terus menangis tak mahu tunjuk dekat belog. terus giveup dah lah petang tu kakak sedara dengan emak dia datang rumah, memang kiteorang sorokkan puding tu sbb malu (T_T)

tapi kali kedua buat, pun dah lama bulan january haritu buat baru hari ini nak tunjuk sabar lah anda semua T_T

Resipi Bread Pudding With Vanilla Sauce.

sos puding .
  • 1 cawan susu sejat
  • 1 sudu esen vanilla
  • 1 sudu tepung kastard
  • 1½ sudu gula pasir
*campurkan semua bahan dalam periuk dan panaskan menggunakan api paling kecil, tambah air kalau kering.

roti puding
  • 10 keping roti gardenia
  • 4 biji telur *
  • 1 cawan gula pasir *
  • 1 sudu esen vanilla *
  • 500g susu UHT fresh milk *
  • whipping cream (ikut rasa) *
panaskan oven 160° . bahan bahan bertanda * perlu dibancuh terlebih dahulu di mangkuk yang lain, manakala 10keping roti yang di sapu marjerin perlu di potong 4 segi dan disusun di atas loyang yang telah disapu marjerin . selepas susun roti roti tersebut baru lah curahkan bancuhan tadi dan dibiarkan 15minit bagi dia kembang dan sebati dan bersatu . kemudian bakar dalam masa 30minit

okay ada kakak tanya : apa benda coklat coklat atas ni padahal dalam bahan bahan dekat atas takda? itu maknanya yiying nak jadi very the creative, ku hias dengan hirisan coklat masakan, tapi end up jd manis gilaaaaaa dh lah roti manis :( kau letak hirisan coklat and kau bakar pulak T________T

and ada juga adik manis tanya : kalau tak ada sos boleh tak? jawapan dia adalah boleh ! haha sbb sos tu kononnya mcm penyeri lh tapi roti tu dah cukup manis untuk kau makan dah so tak perlu sos vanilla pun tak apa ;))

kbai.

20 komentar:

  1. sedapnyaaaaa. acik ni rajin masak. kalau kite kat hostel, mesti acik bawak balik uni kan. dapat rasaa. hahaha

    BalasHapus
  2. tergugat iman T_____________T
    nanti nak cube jugaklaaaaaaaaaaaaa , HEEEE

    BalasHapus
  3. Ya Allah, sedapnya tengok. bila dah kawin, sure husband sayang Kak Ynn ahhh x)

    BalasHapus
  4. kak yiyin pandai masak eh...
    macam best je ini puding...
    nak suruh mak OE buatlah... nak tengok jadi ke tidak...
    (n_n)

    BalasHapus
  5. wah...besh2..gulp...haha , sorry sebab printscreen blog liana tuk entry ni : http://yunabella.blogspot.com/2011/02/nak-orang-komen-tapi-banyak-bunyi.html

    BalasHapus
  6. oh kenapa lah sodap sgt -,-
    malasnya nk buat. ada delivery tak :P

    BalasHapus
  7. sedapnyaa ..leh ke hantar depan rumah hehe

    BalasHapus
  8. sedapnyeee..tlg la..meleleh air liurr....sluurrpp..

    BalasHapus
  9. nmpk sedap.. tp nk tanye sket leh x??
    pe ek yg coklat2 atas puding tu??
    tgk bahan2 xde pn coklat..

    BalasHapus
  10. nyum2!!
    mesti sedap neyh..
    nk try buat lah ;)

    BalasHapus
  11. pergh kelihatannye sedap gila. bolela kak ynn belanje saye sedas nantiii

    BalasHapus
  12. mak aihh, macam sedaaapp je. sikit masa lagi nak cuba. AHAHAHA, :P

    BalasHapus
  13. mak aihhhh
    serius terliur gileeeee !
    oke tmbh list lagi makanan !
    banyak banyaknyeeeee

    BalasHapus
  14. ini sangat mablesss!!!! pos ke ukm boleh? ehehe.

    BalasHapus
  15. npk sedap je pudding nie..nyum2...

    BalasHapus
  16. suke puding!!
    mtk ckittt!!
    haha..
    sedap tu puding roti..

    BalasHapus
  17. Hi,
    ada tanya pasal Jillian Michael DVD workout kan. saya tak jual.tapi beli kat blog nie. http://einz2shape.blogspot.com taktau la dia jual lagi ke tidak. juz mention CIKxxx. and she will know. gudluck k.

    BalasHapus
  18. @cOmeLito

    hai hai tomeilito <3 hihi sbnarnya ia adalah hiasan. iaitu hirisan coklat masakan, tapi end up jd manis gilaaaaaa

    BalasHapus

Terima kasih kerana membaca

Mari luahkan isi hati anda juga :)

1. Jangan emosi sangat tau.

2. Luahkan dengan nada comel.

Loading