Saya suka masak. anda perlu tahu itu tapi satu benda yang menghalang saya rajin masak adalah kerana saya malas hendak masak. semua orang anti dengan perkataan malas sebab bila kita malas kita tidak dapat lakukan apa yang kita suka (T_T)
Kenapa lah malas ada dalam kamus hidup kita kan? ke ada orang yang tak pernah malas seumur hidup dia? kalau ada sila laporkan diri. saya mahu sedekah kan sebahagian dari sifat malas kepada anda (T_T) okay dah merepek banyak sekarang anda kene tahu apa saya buat selama tiga hari duduk dekat rumah sampai tidak update pasal diri sendiri HAHA.
eleh kalau saya update pasal diri sendiri pun bukan orang nak baca (T_T)
sabtu malam saya buat aktiviti menarik lepas bergaduh manja dengan emak. emak suruh buat waktu siang, heh saya kan anak gedik takut terliur jadi minta buat lepas berbuka jadi lah sabtu malam saya dan kakak bertungkus lumus membakar cookies. bau cookies dia jangan cakap lah, merebak ke seluruh pelusuk negara (T_T)
oleh sebab ini my first time buat cookies tanpa dibantu oleh emak, saya pun pergi google resipi cookies famous amos pujaan hati. saya cuba cari dekat mana tapi tidak jumpa (T_T) jadi saya bagi sendiri nama dia famous amours.
Bahan-bahan ( 70-80 biji )
* 250g mentega
* 280g tepung gandum
* 10g serbuk koko ( saya tidak guna serbuk koko macam famous cookies sally sebab saya tak berapa suka double chocolate famous amos HAHA )
* 150g gula kastor ( saya guna 2sudu gula halus )
* ½ sudu kecil esen vanila
* ½ sudu kecil soda bikarbonat
* 2 sudu besar susu tepung
* 2 sudu besar tepung jagung
* 1 biji kuning telur
* 100g sebarang kekacang (walnut, badam, hazel, gajus, etc, yang dicincang)
* 100g coklat cip ( saya guna coklat masakan. potong kecil kecil, lagi sedap dari chokolate chip :)
* Secubit garam
( kita hanya perlukan telur kuning. ini cara ambil telur kuning, lubangkan sikit sahaja kemudian keluarkan telur putih )
sukat tepung, soda bikarbonat, susu tepung , tepung jagung, secubit garam dan serbuk koko, jika mahuCara-cara
1. Pukul mentega, gula kastor dan esen vanila hingga kembang.Kemudian kacau hingga rata.
2. Masukkan kuning telur dan pukul rata.
3. Ayakkan tepung gandum, tepung jagung, susu tepung, soda bikarbonat, serbuk koko dan garam ke dalam bahan yang dipukul tadi.
4. Masukkan coklat cip dan cincangan kacang. Kacau rata.
5. Sudukan adunan di atas dulang pembakar. Bakar pada suhu 160°C selama 15-20 minit atau sehingga kekuningan.
6. Sejukkan biskut terlebih dahulu sebelum disimpan di dalam balang kuih.
Panas dari oven :)♥ okai bai.
sedapnye !
BalasHapusmahu mahu ~
pos lerh ke uma lassie :)
owh..klu yg gelap tambah serbuk koko eh..ok² saya faham chef..trima kasih =)
BalasHapussedap nyer cookies ynn.nak dtg raye umah ynn lar cmni.hee.:)
BalasHapus@lassiegewdix
BalasHapusmahuuu? mahuuu kene lah buatt sygg cepat buatt i dh tunjuk. senang sgt sgt tau :))
hee, er, rumah lassie jauh tak boleh hantar HAHA
@Nadya ©™
BalasHapushaah syg ku, sy tak suka koko sebab nnt pahit cookies saya walaupun sikit (T_T) baik lah cikgu baik lah buat esok okay ;p
@shima
BalasHapussila sila datangg <3 hihi raya ke 3 selalunya ynn ada dekat rumah :D
Ermm.. Saya nk 100gram ye.. LOL!!
BalasHapus@WZulhilmi
BalasHapusRM 15 ye cik :)
@Liyana Lunia.
BalasHapusok fine.. letak balik~~ LOL!
sedap...nak biskut ni boleh?? kalu x pun minta resepi ni b oleh..hehhehe
BalasHapussedap nie. balik KL nanti nak ry buat la
BalasHapusemmmm..mesty bau die harumm 1 umah..
BalasHapus:D
boleh buat neh.
BalasHapusnanti raya makan famous amos version sendiri lah.
hahahaha.
:D
nak beliiii :)
BalasHapusYNNN!! pos sebalang! *tetibe mcm bau2 je cookies*
BalasHapuskite suke gileee choc chip cookies. nak buat tapi malas :P
BalasHapusjgn habiskan biskut sblm hari raya yer
BalasHapusyeay!!
BalasHapusresipi biskut yang tak payah guna acuan!!
kalo macam ni, buat banyak2 pun larat sebab sudukan je.
babe..kuku anda ke 2? cantik. hihi
BalasHapusWaaaaaa.. Mesti mau try nehh.. Suke sgt ngn Famous Amos cookies.. :)
BalasHapus@umie
BalasHapusHIHI akak, ynn dh bagi dh resipi, boleh amik je tauu, hihi <3
@MUNIRAH BAHRIN
BalasHapusmesti kene buattt <3 hihi
@ayuna
BalasHapusmesti laa, sbb tu buat malam :( tamo tegoda HAHA
@Drunbella Khoo
BalasHapusHAHA boleh jual kalau ada orang nak HAHA
@myzaAli
BalasHapusHAHAHAHAHA 100gm Rm15 tau :P
@neyra shazeyra
BalasHapusi tak pandai guna pos HAHAHAHA
@eesyaheera
BalasHapusHAAA kan smua orang nak buat tapi malas menghalang :( HAHA
@syahira ariff
BalasHapusHari ini dah tinggal separuh balang :(
@fikah mus
BalasHapusHaah, i suka guna jari je macam cekodok dh HAHA
@mogobja
BalasHapushihi kuku saya jenis gelas hee :D
@Fathiha Zainal
BalasHapusfamous amos sgt mahal (T_T) famous amours sangat murah dan sedapp dan banyak <3
sedapnya... nak suh mak Yied wat r. resepi pun ada kat sini...
BalasHapuswah, sy nak import biskut ni ke Itali boleh?
BalasHapusOrang Sudah Tidak Suka, Tidak Perlu Terhegeh-hegeh Lagi
jadi mestilah mencuba buat dan buang kemalasan sebab dah terliur tengok ynn punya! HAHA. balik rumah nanti confirm try punya :D
BalasHapus@Yiedpozi
BalasHapusbagus baguss <3 hahaha baik yied buat, ajak daus hijau :P
@x-po
BalasHapusehem, sejak bila awak duduk itali LOL
mak i baca blog u, tanya jadi ke biskut ni? dia nak try ahhaha
BalasHapus@Liyana Lunia.
BalasHapusdah buat dah.
ahaks.
(^___^)v
thanks for the recipe.
mula2 tu tak jadi sebab tak cukup tepung.
but then, just nice sebab mommy add tepung kasi cun.
=p
Greatings, Come On
BalasHapus[url=http://www.wwdnla.com/]Dougles[/url]
ЎHola!
BalasHapusNo estб seguro de que esto es verdad:), pero gracias a un cargo.
[url=http://www.mjapget.com/]Worker[/url]
Rase Nak Try Ikot Resepi Ney.:)
BalasHapusBoley Kan?
mohon ijin copy resepinya...
BalasHapus