Senin, Januari 17, 2011

Resipi : Pizza roti Liyana Lunia simplicious

Selamat malam.

eh hai, dah lama belog tak diupdate dua hari sekali rasa macam kekok bila tengok tarikh last update adalah dua hari lepas, awak kekok tak? kalau tak kekok tak apa lah siapalah saya ini dimata awak (?) keh keh keh dua kesayngan saya si manis lassie dan nurain sibuk sangat kerisauan saya hilang di belog. dah lah kerisauan, masing masing buat saya nak terharu, sorang rasa bersalah kononnya saya marah dia LOL tak lah sebenarnya saya tengah gila bermain sims3. comel tak perangai minah ni? JKAH JKAH JKAH

tiba tiba nak update belog adalah kerana saya hendak menunaikan impian kawan twitter yang mahukan resipi Pizza roti Liyana Lunia simplicious (maksud dia sedap dan senang :D) selepas saya meng-tweetkan gambar pizza delicious tersebut. oh diminta untuk meng-follow twitter saya untuk lebih cepat dapat update (apa haku cakap terbelit belit JKAH JKAH JKAH)

bahan utama. txbai
Bahan²
  • empat keping roti gardenia
  • enam batang sausage ( dipotong bulat kecil kecil)
  • sos cili life
  • mayonis
  • cili padi (di potong bulat kecil kecil)
  • bawang (di potong bulat kecil kecil)
  • cheese (grated cheese - mozarella, parmesan & cheesedale pun boley)
Sediakan

1 keping roti , di sapu dengan sos cili dan mayonis. taburkan bawang yang dipotong bulat kecil kecil , sausage ditabur sesuka hati. hendak banyak letak banyak sukati awak. taburkan cili padi jangan banyak sangat nanti buasir kemudian baru tabur cheese banyak banyak. bakar adalah menggunakan oven, siapa ada microwave boleh guna juga tapi saya tak pernah cuba jadi awak cuba lah sendiri (!) . oh set kan oven kepada 190* dan bakar selama 15minit. kalau nak rangup lagi , buat 20minit pulak. senang tak? tak payah pakai sos pizza ke apa, guna sos cili sahaja confirm meletup gua cakap sama lu.

susah tak nak baca arahan macam tu? HAHAHAHAHA aku sahaja kasi hengkau eksesais mata sikit. T_T

ini cheese saya guna. yang parmesan, (kecil) itu sedap sangat dimakan dengan spageheti. kami satu family memang penggemar parmesan itu. kemudian yang besar tu jenama apa tah BEGO kot (?) baru first time beli dan memang sedap ah dia. tapi jangan pulak kau imagine hasil dia sampai cheese tu boleh ditarik tarik confirm tak dapat kecuali ada enam cheese

Cheddar
Classic delicate taste
Mozzarella
Creamy and soft
Parmesan
Flavorful and savory
Monterey Jack
Zesty and nutty
Provolone
Full-bodied and slightly tart
Romano
Hearty taste

CREDIT nama cheese untuk sixthseal

jangan lah risau akan ke-gemukan makan sekali sekala, tak apa tetap comel

saya jual : satu keping rm10. KAH KAH KAH KAH KAH

okaithnxbai.

44 komentar:

  1. @nizamsani

    peh, buat la dulu baru tahu sedap ke tak T____________T

    BalasHapus
  2. Wahhhh..saya cinta liyanaa.com sebab ada banyak resepi yang best² :lolove:

    BalasHapus
  3. sedapnye sayam .
    tapi kan .
    errr tapi kan .
    lassie malas nak buat .
    ade penyakit cm alergik lahh kalau ke dapur tu
    mihahahahahaaha :P

    BalasHapus
  4. @Nadya

    TERHARU. terima kasih atas komen anda. *mwah dada*

    BalasHapus
  5. @lassiegewdix

    KENAPA TAK BUAT DALAM BILIK TIDUR? mesti u suka yang. cubaaaa (!) wkakakakakakakaka

    BalasHapus
  6. wow!!
    sgt menarik(>_^)
    nnt nak try lah..

    BalasHapus
  7. masih tak ley lawan chef wan..
    agaggaa...

    idea yg bernas.boleyh try ne..kenyang.

    BalasHapus
  8. nyummy nyummy..kak nak beli 10 keping pizza ni.. :P

    BalasHapus
  9. wah..sedapnye..ley try ni..thanks for sharing:)

    BalasHapus
  10. thanks sharing ! wah, suka kumpul resepi2 mudah & senang mcm nih. hari tu terjumpa blogger yang share nak buat aiskrim roti mudah alih, heh heh !

    BalasHapus
  11. waaaaaaaa nak cuba nak cuba

    BalasHapus
  12. thanks..boleh cuba ni. Blm mkn tapi dh terasa kesedapannya!

    BalasHapus
  13. Pergghhhpeningdanberbelitakubaca.

    haha amik hang dengan comment2 sekali bagi belit2

    Nice Recipe . Tapi takde Oven . Camne nak masak =.=

    BalasHapus
  14. omaigod , nk pengsan rasenye tgk pizza kak yinn yg sdp niehh . kecur air liur alia tauu . mlas laa nk buadd , tlong buadd kan utk alia bleh takk ? hee :DD

    BalasHapus
  15. sedapnya.senang nak buat nih..

    BalasHapus
  16. mahalnya sekeping rm10.?
    nak kena buat sndiri lah gini. hahaha.
    byk dah resipi blog ni, saya cube.
    hikhik. thxx yiyin. :D

    BalasHapus
  17. waaa...macam best je tu. ahaks! nak cuba try test laaaaa!!

    BalasHapus
  18. pandainya buat pizza, tgk pon dah berselera.hehhe

    BLOG GEMPAKZ SIOT

    BalasHapus
  19. menarikla...nama pon da da bomb..hahah

    BalasHapus
  20. gaaaaa telan air liur pukul 3 pagi. apa hal la baca tengah lapar :(

    BalasHapus
  21. dem! terasa teringin nk buat -_-" lapoooooo

    BalasHapus
  22. @aish♥

    kene try juga. lagi sedap makan waktu panas <3

    BalasHapus
  23. @cik aryu

    saya title chef pun takda cmne nak lawan T_______T

    BalasHapus
  24. mcm senang & sedap..lau dpt free msty lg sedap kn..hohohoh (^0^)

    BalasHapus
  25. wahhh... tq dik.... bilo nak buek nie.... wiken le gamaknya... hehehe...

    BalasHapus
  26. nk buat ni pulak.. hari tu dah cuba buat roti telur mata tu tp dah tuka jadi telur dadar mayonis.. sedapp :)

    BalasHapus
  27. wahhh :) cam sedap sangat ni, dari roti yang bland tu pon leh jadi pizza :)

    BalasHapus
  28. satu rm10? hahah leh delievered x? bape caj ? :p

    BalasHapus
  29. dah biasa buatlah pizza roti nie, mudah dan ringkas.. tak payang nak pening kepala

    BalasHapus
  30. sedapnye! Takpena terfikir sebelum nie..
    Thnx Akak Yiyin. haha

    BalasHapus
  31. er liyana main game sims 3 jugak ehh ? pkai cd kan ? saya pun ade jugak cd dia kan . tapi bila dah masukkan dkat pc . takleh nak bukak and play :(

    BalasHapus
  32. sila hantar delivery 5 kotak rumah kak sumi
    lagi 5 kotak umah hamzah....
    bill sila bg pada hamzah... kak sumi tak der duit kecik.......

    hahahahaha

    Sumijelly.com

    BalasHapus
  33. Tahniah..Ynn dah berjaya buatkan Sophie rasa lapar dan nak gigit PC.btw, anda ditag join contest sebab blog anda comel.

    BalasHapus
  34. simple dan mengenyangkan . thanks (:

    BalasHapus

Terima kasih kerana membaca

Mari luahkan isi hati anda juga :)

1. Jangan emosi sangat tau.

2. Luahkan dengan nada comel.

Loading